Gå til hovedinnhold

Smittevernsanbefaling - kofferdam

FHIs råd til tannhelsetjenesten under Covid-19-pandemien anbefaler bruk av kofferdam ved aerosolgenererende prosedyrer der det er mulig.

kofferdam dame 1600x800.jpg

Smittevernsanbefaling - kofferdam

I Norge har kofferdam stort sett vært brukt rutinemessig ved endobehandling, men nå bør altså bruken utvides. De fleste vil være enige i at et oversiktlig, aseptisk og tørt arbeidsområde er å foretrekke.

Gode grunner for å bruke kofferdam

Fordeler

 • Beskyttelse av bløtvev mot lesjoner.
 • Hindrer at objekter blir inhalert eller svelget.
 • Hindrer at kjemikalier renner inn i munnhulen, men samles opp av kofferdamduken.
 • Fuktighetskontroll gir forutsigbarhet, oversikt og kontroll over arbeidet. Man forstyrres ikke av tunge og kinn, og man hindrer svelging med lukket munn.
 • Tilgang og innsyn til behandlingsområdet bedres. Gingiva, lepper, kinn og tunge blir trengt tilbake og gingival blødning kontrolleres.
 • Spesielt ved endobehandling får man mulighet for å desinfisere arbeidsområdet og å opprettholde god aseptikk under arbeidet.
 • Kofferdamduken, særlig ved mørke farger gir god kontrast til tannen slik at detaljer vises godt.
 • Ingen avbrytelser av behandlingen fordi pasienten trenger å skylle munnen eller prate.
 • Totalt sett vil behandlingstiden reduseres. Pasientens komfort økes ved at pasienten slipper å få debris, pussestøv etc. i munnen.

Ulemper

 • Små sår på gingiva kan oppstå ved påsetting og fjerning av kofferdamklammerne.
 • Lateksallergi, men en lateksfri variant løser dette.
 • Krever ekstra utstyr samt tid til påsetting og fjerning.

Kofferdam ferdig med ramme og klinisk bruk

Les: Sementering og bonding med suksess fra 3M
Les også: Gode til ved tannbleking

Kofferdam i ulike materialer og størrelser

Det finnes flere varianter kofferdam, på rull, ferdig oppklippede biter og kofferdam ferdig montert på engangsramme. Tradisjonelt har kofferdam vært laget i lateks, men for å unngå allergiske reaksjoner kan man nå velge blandt flere lateksfrie varianter. Rammer i metall eller plast spenner ut kofferdammen utenfor munnhulen. Ferdig montert kofferdam montert på en engangsramme forenkler bruken. Eksempler på dette er Roeko FlexiDam, Ivoclar Vivadents Optradam, Kerrs OptiDam eller Instidam fra Zirc.

Flytende kofferdam kan benyttes om man får uønskede hull i kofferdammen eller i spesielt vanskelige kasus der det er vanskelig å oppnå fullstendig tetthet. Eksempler på dette er Kooldam, Opaldam, Oraseal.

KOfferdam klammertang i bruk

Tenger

Hulltangen skal lage renskårne hull i kofferdamduken til tennene som skal isoleres. Vanligvis har den flere innstillinger for å lage hull i forskjellig størrelse. Størrelsen på hullene tilpasses tennene, f.eks store hull til molarer og mindre hull til insisivene i underkjeven. Plassering av hullene i duken bestemmes ved skjønn eller ved bruk av mal eller stempel og kan merkes av med kulepenn.

For stor avstand mellom hullene kan gi for mye duk approksimalt som vil være i veien, ved for liten avstand kan utett kofferdam være resultatet. Det er viktig at man opppnår et fullstendig hull og at de utstansede delene blir fjernet for å unngå at duken revner. Hulltangen må smøres jevnlig, og dukrester under platen må fjernes før tangen steriliseres.


For å utvide klammerne, slik at de kan settes på plass over tannen, brukes en klammertang. Den har som oftest en lås for å aktivere og låse klammeren i åpen posisjon, hvor den blir stående til klammeren er satt på plass på tannen og låsen reaktiveres.

Noen anbefaler å slipe vekk retensjonshakkene på disse tengene. Det kan være riktig, men hakkene er laget for at klammere ikke skal glippe og man kan risikere at en svak tann frakturerer eller at klammeren forsvinner feil vei og eventuelt aspireres/svelges hvis den glipper i det man er i ferd med å sette den over tannen. Derfor anbefales eventuelt moderat sliping slik at beholder låsefunksjonen.

ulike kofferdamklammere

Ulike klammere og andre hjelpemidler

Klammere skal holde kofferdamduken på plass. Det finnes et stort utvalg klammere tilpasset de ulike tennenes anatomi, og de fleste størrelser leveres med eller uten vinger eller ører. Det er et hjelpemiddel for å retinere duken, slik at man kan sette klammeren over tannen med duken på plass.
Tigerklammere har ekstra godt grep med “tenner”. Wedjets lateksligaturer/retesjonsstrikk kan brukes som et alternativ eller supplement til kofferdamklammere til å fiksere kofferdammen.

Tanntråd er en god hjelp for å få duken gjennom kontaktpunktene, og å holde duken fri fra prepareringen. Trange, harde kontaktpunkter løses opp ved bruk av stålstrips og kile/tannstikker.

kofferdam i klnisk behandling

Kofferdam ved konserverende behandling

Moderne fyllingsmaterialer som kompositter og keramer er teknikksensitive og stiller strenge krav for å oppnå tilstrekkelig binding til emalje og dentin. F.eks. vil fuktighet redusere bindingsstyrken til dentin- og emaljeadhesiver. Bruk av disse materielene særlig i sidesegmentene aktualiserer bruk av kofferdam mer enn noensinne og det er et sikkert hjelpemiddel for å oppnå tilgang, ovesikt og fuktighetskontroll i de vanskeligst tilgjengelige områdene.

Antall tenner som skal isoleres vil variere. Generelt vil man få bedre oversikt og arbeidsforhold jo flere tenner man isolerer. Dersom en approksimalflate skal restaureres, må nabotannen også isoleres. Det er viktig med god oversikt også for å kunne justere farge og form.

Før man skal trekke kofferdam over tennene, må man alltid sjekke approksimalrommet med tanntråd.

Kofferdam på singel tann, vanligvis ved endodonti

Når det gjelder kompliserte endodontitilfeller, så kan man tette duken med sinkoksyd-holdig pasta. Gamle utette fyllinger kan tettes fra innsiden med sinkoksyd /eugenol-pasta eller sement. Gingivale lekkasjer kan kontrolleres ved at sommerfuglklammere eller et nr 00 klammer plasseres langt gingivalt, slik at man presser gingiva vekk fra arbeidsområdet. Gingevectomi kan være nødvendig.

Takk til Ole Iden for bruk av bilder.
Kilde: UiO Odontologisk fakultet/kliniske rutiner

Skrevet av Aina Eliassen, tannpleier og markedskoordinator i desember 2020

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev. Få tilsendt siste nytt fra Plandent, gode tilbud, nyttige tips og andre dagsaktuelle tema innenfor dental helse.

stripegrey.jpg

Du kan også lese mer om

3M Sementering og bonding med suksess

Mange tannleger opplever å være i tvil om en skygge under en fylling er sekundærkaries eller en adhesiv. Som den første universal adhesiv kommer Scotchbond Universal Plus nå med dentinliknende røntgenkontrast, det gjør det enklere å unngå feildiagnostisering.
Les mer

Tannblekingstips

Alle har vel pasienter som ønsker hvitere tenner. Hvilke pasienter kan bleke, og hvilke bør ikke bleke, hva må man være spesielt oppmerksom på, og hva gjør vi med ising. Her får du gode tips om tannbleking.
Les mer

Utvid tilbudet og lag blekeskinner på klinikken

Bleking kan gi flere pasienter og økt fortjeneste. Her er noen tips for fremstilling av blekeskinner på tannklinikken.
Les mer