Gå til hovedinnhold

Blekeskinner lages enkelt på klinikken

Bleking gir ikke bare større fortjeneste. Det kan også skape flere pasienter, økt interesse for estetisk tannbehandling og et positiv oppsving for klinikken. Her er noen enkle tips om hvordan du kan fremstille blekeskinner på tannklinikken.

Blekeskinne 1.jpgTrinn 1

Slå opp avtrykket med hurtigherdende modellgips eller hardgips. Slå opp alginat kort tid etter at avtrykket er laget, for å sikre nøyaktighet. Tilpasningen krever mindre arbeid dersom det brukes minst mulig gips. Områdene rundt gane og tunge fylles ikke, eller fjernes eventuelt når gipsen er herdet. La modellen tørke i to timer og fjern alle blærer i gipsen.

Reservoir i blekeskinnen lages med f.eks. Block-Out resinTrinn 2

Til reservoarer appliseres f.eks. Ultradent LC Block-Out Resin i et lag på ca. 0,5 mm på de labiale flatene, dette laget skal lysherdes. Legg Block-Out Resin med ca. 1,5 mm avstand til kanten av gingiva. Utvid IKKE området til de incisale kantene eller okklusaleflatene. Lysherd hver tann i 5 sekunder med f.eks. VALO™ herdelampe. Tørk bort oksygen-inhibisjonslaget.

Block-Out Resin gir reservoar for blekeskinner og er også nyttig til andre prosedyrer i laboratoriet, f.eks. reparasjoner av modeller og avtrykk. Blått pigment gir god visuell kontroll under applisering. Ultradent LC Block-Out Resin kan appliseres raskt og effektivt med Black Mini Tip. Den må lysherdes og er ikke beregnet på intraoralt bruk.

Med en skinnepresse kan man lage blekeskinner på tannklinikkenTrinn 3

Benytt en skinnepresse/vakuummaskin og varm opp skinnematerialet (f.eks. Sof-Tray™ Classic Sheets) til det siger ned ca. 2,5 cm. Tilpass skinnematerialet på modellen. Avkjøl og fjern modellen fra skinnen.
Sof-Tray Classic Sheets er tynne firkantede plater til fremstilling av blekesinner. Platene er spesielt utviklet for bruk sammen med en vakuumskinne-maskin. Platene kommer i 3 tykkelser og måler: 127x127 mm. Velg 0,9 mm for de fleste blekeskinnene, og 1,5 mm eller 2,0 mm til bleking av tenner hos pasienter som skjærer tenner.

Klipp til og sørg for at blekeskinnen sitter godt på modellenTrinn 4

Med en presisjonssaks (f.eks. Ultra-Trim fjærsaks eller buet tannkjøttssaks) tilpasses skinnen presist til en klar linje i høyde med gingiva. Klipp kantene halvmåneformede for å unngå kontakt med gingivalt vev.

Avsluttende finnnish av blekeskinnenTrinn 5

Sett skinnen tilbake på modellen. Kontroller skinnens utstrekning. Poler om nødvendig kantene forsiktig med flamme, en kvadrant om gangen, med en butanlampe. Mens det fortsatt er varmt, må du holde ytre kant av hvert segment fast mot modellen i tre sekunder med en fuktig, hanskekledt finger. Hvis det gjør at skinnematerialet blir for tynt, må du lage en ny blekeskinne.

Kosmetisk bleking med individuelt tilpassede blekeskinner, kan brukes om dagen eller om natten. Størstedelen av behandlingen finner sted hjemme, det sparer tid i tannlegestolen.

Kilder: Tekster fra Ultradent Products

Av Jorun Nygaard, tannteniker og markedssekretær/kategoriansvarlig i Plandent