Gå til hovedinnhold

Hva betyr alle fargene og numrene på bor og diamanter?

Bor og diamanter klassifiseres ut ifra en rekke tall, farger, grovhet, fasong. Kjenner du til hva tallene og fargene betyr er det enklere å velge riktig roterende instrument på tannklinikken.

Hvordan finne riktig bor og diamant blant de roterende instrumentene?

Vi får stadig spørsmål om alle numrene på roterende instrumenter og hva de står for. Vi skal her oppklare mange av dem. Heldigvis benyttes deler av tallkodene av flere produsenter.

Bor-utvalg.jpg

Hvor skal du begynne for å finne riktig roterende instrument?

  • Det er det første nummeret som er viktig, det lange ISO-nummeret kan man se bort fra. Det første tallet er fabrikkens nummer, som forteller hva boret er laget av og eventuell grovhet.

Eksempel: Diamantene begynner ved normal grovhet med tallet 8 og har har tre sifre hvorav de to neste sier noe om fasongen, f.eks 801 som er en rund diamant. Er diamanten grovere eller finere settes et tall foran f.eks 5 for ekstra grov (5801), 6 for grov (6801), eller 8 for fin (8801). Ved ekstra fin og ultrafin korning settes bokstavene EF/ eller UF etter nummeret (801EF, 801UF).

Finne riktig harmetallbor

  1. Hardmetallborene begynner med bokstaven H, deretter nummeret som beskriver fasongen. Noen bor har en bokstav etter nummeret, f.eks L, som står for lang arbeidsdel eller R, som betyr avrundet.
  2. Det neste tallet beskriver skaftets utforming, hva det skal festes i, og lengde.

Eksempel: De skal passe i et håndstykke, vinkelstykke eller turbin. 104 står for håndstykke (H-stk) 103 = H-stk kort skaft, 105 = H-stk langt skaft.

204 står for vinkelstykke (V-stk eller RA) 205 = V-stk langt skaft.
314 står for turbin (FG), 313 = FG kort skaft, 315 = FG langt skaft.
De siste tre tallene er størrelsen 012, som i dette tilfellet betyr 1,2 mm.

Fargen på ringen indikerer grovheten

Boret kan i tillegg være utstyrt med en farget ring rundt skaftet som indikerer grovheten.

OD1-Bor-H1S.jpg

Under finner en oversikt over de mest vanlige bor og diamanter, og hvordan de er klassifisert. Kjenner du til rekkefølgen på tallene over blir det også enklere å navigere.

tabell bor.png

Du kan også laste ned den fine oversikten til Viking her (PDF document, 321 kB) (lastes ned automatisk) som du kan printe ut å ha liggende på klinikken.

Kastet esken og lurer på hvilket bor eller diamant du har?

Står du med bor eller diamanten i hånden, har kastet tilleggmateriell i esken og lurer på hvilket roterende instrument du skal bestille.? Da kan det være fornuftig å ha en bormåler (en skive du kan stikke instrumentet i og lese av hvilken størrelse og fasong du leter etter.) Et mål for bor som du har tilgjengelig om usikkerheten skulle melde seg. Du finner det her

Les også: Hvordan vedlikeholde bor slik at de varer lengt mulig

Andre bor og diamanter det kan være greit å vite om

I tillegg til ”vanlige” bor og diamanter finnes det en rekke andre muligheter fra produsentene. Blant annet leverer Komet keramiske bor, som holder seg sylskarpe akkurat som de keramiske knivene vi har på kjøkkenet og en mengde kronekuttere for zirkonia og MK, S-diamanter med diamantbelegg i ulike vinkler for ekstra god avvirkning, ulike polersett og mye mer.

Komet-logo-800x400.jpg

Om Komet

I 1923 etablerte brødrene Brasseler varemerket Komet i en liten borfabrikk i Düsseldorf . Nå snart 100 år etter sitter 2. og 3. generasjon ved roret i det som nå er blitt verdens største borprodusent målt etter omsetning. Innovasjon og kvalitet har hele veien vært en ledestjerne og produktene står virkelig inne for begrepet ”tysk kvalitet”. Den moderne fabrikken ligger i Lemgo, nær Hannover og har ca 1000 ansatte. Små produkter tar plass, når det blir mange nok, lageret strekker seg over 4 etasjer og lagerrobototer plukker nesten 2 millioner bor om dagen.

Skrevet av Aina Eliassen i Plandent, oppdatert og revidert våren 2022.

stripegrey.jpg

Du kan også lese mer om

Hvordan unngå rust og sløve bor?

For å unngå at bor slites, rustes eller blir sløve er det mange ting du kan gjøre. Her får du noen tips for å forlenge levetiden på dine roterende instrumenter.
Les mer

Effektiv behandling og god klinikkøkonomi

Tilby "tannrens" bestående av maskinell depurasjon og luftpolering (Airflow). Pasientene opplever det som god service og moderne tannbehandling og det gir et godt økonomisk bidrag til klinikken.
Les mer

Slik setter du opp rekkefølgen i sterilen for gode hygienerutiner og arbeidsflyt.

På tannklinikken er det viktig å etablere gode rutiner og prosedyrer for hygiene. Utformingen av sterilen er sentral. Vi viser deg hvordan
Les mer