Gå til hovedinnhold

Det går rundt og rundt..

Det er mye å holde styr på når det gjelder bor og diamanter.

Hva bør jeg vite om bor og diamanter?

Vi får stadig spørsmål om alle numrene på roterende instrumenter og hva de står for. Vi skal her oppklare mange av dem. Heldigvis benyttes deler av tallkodene av flere produsenter.

Bor-utvalg.jpg

Hvor skal du begynne?

Det er det første nummeret som er viktig, det lange ISO-nummeret kan man se bort fra. Det første tallet er fabrikkens nummer, som forteller hva boret er laget av og eventuell grovhet.


Diamantene begynner ved normal grovhet med tallet 8 og har har tre sifre hvorav de to neste sier noe om fasongen, f.eks 801 som er en rund diamant. Er diamanten grovere eller finere settes et tall foran f.eks 5 for ekstra grov (5801), 6 for grov (6801), eller 8 for fin (8801). Ved ekstra fin og ultrafin korning settes bokstavene EF/ eller UF etter nummeret (801EF, 801UF).

Hardmetallborene begynner med bokstaven H og så nummeret som beskriver fasongen. Noen bor har en bokstav etter nummeret, f.eks L, som står for lang arbeidsdel eller R, som betyr avrundet.

Det neste tallet beskriver skaftets utforming, hva det skal festes i, og lengde.
De skal passe i et håndstykke, vinkelstykke eller turbin. 104 står for håndstykke (H-stk) 103 = H-stk kort skaft, 105 = H-stk langt skaft.

204 står for vinkelstykke (V-stk eller RA) 205 = V-stk langt skaft.
314 står for turbin (FG), 313 = FG kort skaft, 315 = FG langt skaft.
De siste tre tallene er størrelsen 012, som i dette tilfellet betyr 1,2 mm.

Boret kan i tillegg være utstyrt med en farget ring rundt skaftet som indikerer grovheten.

OD1-Bor-H1S.jpg

tabell bor.png

Stort utvalg til mange bruksområder

I tillegg til ”vanlige” bor og diamanter tilbyr vi en mengde spennende produkter fra Komet.
Keramiske bor, som holder seg sylskarpe akkurat som de keramiske knivene vi har på kjøkkenet, en mengde kronekuttere for zirkonia og MK, S-diamanter med diamantbelegg i ulike vinkler for ekstra god avvirkning, ulike polersett og mye mer.

Komet-logo-800x400.jpg

Om Komet

I 1923 etablerte brødrene Brasseler varemerket Komet i en liten borfabrikk i Düsseldorf . Nå snart 100 år etter sitter 2. og 3. generasjon ved roret i det som nå er blitt verdens største borprodusent målt etter omsetning. Innovasjon og kvalitet har hele veien vært en ledestjerne og produktene står virkelig inne for begrepet ”tysk kvalitet”. Den moderne fabrikken ligger i Lemgo, nær Hannover og har ca 1000 ansatte. Små produkter tar plass, når det blir mange nok, lageret strekker seg over 4 etasjer og lagerrobototer plukker nesten 2 millioner bor om dagen.

Skrevt av Aina Eliassen i Plandent, våren 2020

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev. Få tilsendt siste nytt fra Plandent, gode tilbud, nyttige tips og andre dagsaktuelle tema innenfor dental helse.