Gå til hovedinnhold

Heikki Kyöstilä - 50 år i dentalbransjen

Fra å utvikle sessler til å bli eier av det største private dentale produksjonsfirmaet i verden, er Heikki Kyöstiläs reise - absolutt verdt å dele og feire. Dette er historien om administrerende direktør og grunnleggeren av vårt morsselskap og eier – Planmeca

Heikki-Kyöstilä-historie-2-1.jpg

En reise gjennom 50 år

Planmeca ble grunnlagt av Heikki Kyöstilä i Helsingfors, Finland, i 1971. Fra å utvikle sessler og instrumentskap til å bli eier av det største private dentale produksjonsfirmaet i verden, er hans reise - absolutt verdt å dele og feire. Dette er historien om en administrerende direktør og grunnleggeren av vårt morselskap og eier – Planmeca.

En salgsrepresentant med en klar visjon

Heikki Kyöstilä begynte sin karriere som salgsrepresentant for et finsk dentaldepot i 1965, rett etter eksamen fra handelshøyskolen, og ble på den måten tidlig kjent med tannklinikker og deres utstyr. Imidlertid tok det ikke lang tid før den forretningsinnstilte og fremtidige gründeren skjønte at produktene han solgte kunne forbedres på flere måter.

Jeg la spesielt merke til at pasientstolene – med design og ergonomi - lett kunne forbedres. På den tiden ble nesten alle dentale produkter som ble solgt i Finland importert fra Tyskland, så jeg tenkte hvorfor ikke gjøre noe med det og lage egne produkter. Slik bestemte jeg meg for å bli en gründer

Som fallskjermhopping uten fallskjerm

De første fem årene var ren overlevelse. På den tiden var det vanskelig å få lån i finske banker for oppstartsselskaper, så Kyöstilä sto økonomisk alene – kun med en startkapital på 5.000 finske mark* (omtrent tilsvarende 73 000 NOK i dag *) som han tjente ved å selge seilbåten sin.

Begynnelsen var beskjeden – og var begrenset til å produsere sessler i en garasje øst i Helsingfors. Imidlertid var Kyöstilä i stand til å se det større bildet og satte umiddelbart kursen mot det internasjonale markedet. Heikki forsto allerede fra starten at det finske dentalmarkedet rett og slett ikke var stort nok til å bygge videre på. Et slikt framsyn var ganske unikt på den tiden og dette var det som skulle utgjøre ryggraden i selskapets fremtidige suksess.

Allerede i 1971, året Planmeca ble grunnlagt, fikk Kyöstilä mulighet til å stille ut sin første ergonomiske sessel på IDS messen i München, Tyskland. Etterspørselen kom umiddelbart, og førte til at det kom inn ordrer fra hele verden.

Finland var ganske ukjent globalt, og mange kunder ante ikke hvor vi befant oss. Så det tok litt tid å etablere oss på markedet. Vi måtte jobbe veldig hardt for å sette Finland på kartet. Jeg sier ofte at begynnelsen var som fallskjermhopping uten fallskjerm, men hoppet betalte seg virkelig.

Selskapet begynte da å bygge sitt globale distribusjonsnettverk, som i dag består av over 500 distributører i 120 land.

Vi har hatt en global tilnærming fra første dag. Planmeca har aldri trodd på geografiske grenser - vi har vært klare til å reise hvor som helst i verden der det er potensielle kunder. Å bygge et aktivt salgsnettverk, å stifte lokale selskaper for å støtte salgspersonalet og holde seg nær kundene våre, har vært viktige elementer i vår suksess.

1980-tallet ble et vendepunkt

I 1975 fikk Kyöstilä endelig mulighet til å ansette sin første ingeniør, noe som betydde at selskapet kunne gå videre til å utvikle mer krevende produkter og mer sofistikert teknologi. Fra da av kom det det ene teknologiske gjennombruddet etter det andre med verdens første mikroprosessorstyrte dentale unit i henholdsvis 1983 og 1986, etterfulgt av verdens første mikroprosessorstyrte panoramarøntgen.

1980-tallet var også tiåret da Planmecas universitetssamarbeid startet med en omfattende utstyrsleveranse til odontologiske fakultetet ved Universitetet i Helsingfors. I dag er Planmeca førstevalget hos over 300 odontologiske institusjoner over hele verden, og selskapet jobber tett sammen med universitetsansatte og forskere.

I 1983 kom også Planmeca inn på det amerikanske markedet med et salg av 10 000 dentale uniter. Dette, sammen med selskapets rekordhøye leveringsavtale på over 1 000 uniter til saudiarabiske tannklinikker i 2012, er fortsatt en av de største individuelle salgsavtalene i dentalhistorien.

Utfordret den tradisjonelle tannlegepraksisen

På 1990-tallet fortsatte Planmeca å utfordre den tradisjonelle tannlegepraksisen med nye innovasjoner. Det neste logiske trinnet for selskapet var en digital innovasjon. Dette ga liv til verdens første direkte digitale panoramarøntgen og en banebrytende alt-i-ett programvare som ga tannleger tilgang til all viktig informasjon fra ett brukergrensesnitt.

Planmeca Dimaxis alt-i-ett programvaren ble virkelig en banebrytende og dristig nyvinning av sin tid og ble lansert lenge før begrepet “programvareøkosystem” ble et moteord. Det banet vei for mange nye ideer som ytterligere forbedret den daglige arbeidsflyten på tannlegeklinikken

I dag tilbyr Planmeca nettverkstilkobling på alt utstyr - faktisk har de gjort det i mer enn et tiår allerede.

Heikki-Kyöstilä-arrangement-2-1.jpg
Heikki Kyöstilä tilstede på en produktlansering

Fra et enkelt selskap til en gruppe vellykkede varemerker innen helse

Året 2022 vil markere nok en milepæl i Planmecas historie - 50-årsjubileet for Plandent, et totalkonsept innen tannhelse som Kyöstilä grunnla i 1972 for å gi tannhelsepersonell alle de tjenester, utstyr og materialer de trenger - hver dag. I dag opererer Plandent Division i et dusin land og er en av de ledende leverandørene for bransjen i Europa.

Men konsernets utvidelse stoppet ikke der. I 1987 flyttet Kyöstilä blikket til medisinsk teknologi hvor han etablerte Planmed, et selskap dedikert til utstyr for bildebehandling innen Mammografi og Ortopedi

I dag er Planmeca Group en bransjeleder som består av flere vellykkede merkevarer innen helse. Det som startet som en liten virksomhet, omsetter i dag for 764 millioner euro (i overkant av 8 milliarder norske kroner), nesten 2900 ansatte - og seks hektar store bedriftslokaler i Helsingfors, hvor tannleger fra hele verden alltid er velkomne til å dele sin innsikt og ideer.

Før pandemien har tusenvis av tannleger besøkt Planmecas hovedkvarter hvert år.

Det er en fin måte å motta tilbakemeldinger fra kunder i tillegg til messer og kongresser. Jeg har alltid elsket å møte kundene våre personlig - det har virkelig vært krydderet i min arbeidskarriere.

En ledestjerne for bildebehandling innen dental og medisin

Digitaliseringen av tannbehandling begynte på slutten av 1990-tallet og fortsatte å utvikle seg raskt på begynnelsen av 2000-tallet, noe som resulterte i at Planmecas tidlige investering i bildebehandling og programvareutvikling begynte å lønne seg.

Både 2D- og 3D-bildesystemer ble viktige vekstmotorer for selskapet. Søkelys på å utvikle banebrytende billedbehandlingsteknologi gjorde det også mulig for oss å utvide spillereglene utenfor tannklinikken.

For eksempel er Planmecas unike CBCT-teknologi innlemmet i Planmeds skanner, en løsning som også brukes av veterinærer for 3D bilder. Med den samme banebrytende billedbehandlingsteknologien som brukes i forskjellige produktlinjer, er Planmeca Groups misjon å formidle den beste bildekvaliteten til alt av helsepersonell - fra tannklinikker og sykehus til veterinærklinikker.

I tillegg til sine dentale innovasjoner utvider Planmeca den medisinske produktporteføljen – med en ny CBCT-skanner for hele kroppen og en ventilator som for tiden er under utvikling i selskapets FoU-avdeling.

De viktigste ingrediensene for å bli ledende innen CBCT-bildebehandling inkluderer programvarekunnskap, konstant algoritmeutvikling, førsteklasses mekanisk design, avansert bildebehandling og en dyp forståelse av brukervennlighet - hos Planmeca er alle disse aspektene dekket.

Jeg er ekstremt stolt av vår algoritmeekspertise. Vi har allerede klart å senke pasientdosene for stråling betraktelig og i tillegg fjerne effekten av pasientbevegelse. Vi fortsetter å jobbe utrettelig for å introdusere nye innovative algoritmer som ytterligere vil forbedre bildekvaliteten og bidra til å gi det beste grunnlaget for å kunne stille diagnose.

Tro på finsk kompetanse

Nesten et halvt århundre med jevn og kontinuerlig vekst har krevd besluttsomhet, utholdenhet og en sterk arbeidsmoral - for ikke å nevne konstant innovasjon.

Selvfølgelig har ikke hver dag gått glatt. I tider med lavkonjunktur og i ellers vanskelige tider har vi jobbet hardere enn noen gang, og med det prøvd å selge våre løsninger til kunder i hvert hjørne av verden - og samtidig å bringe den nyeste teknologien inn i dentalbransjen. Lav teknologi har aldri vært av interesse for oss.

Kyöstilä har ønsket å beholde selskapets produksjon i Finland og bevare smidighet, effektivitet, lavt hierarki og entreprenørånd som i selskapets tidlige dager - til tross for den globale suksessen. Å ansette de rette personene har vært viktig, og det har også tillatt dem å jobbe utover stillingsbeskrivelsene.

Jeg har alltid trodd på finsk kunnskap og utdannelse. Jeg tror også at det er bedre å lytte enn å bli hørt. Å verdsette ekspertisen til mine ansatte og ansette de beste spesialistene på hvert felt er noe av hemmeligheten bak å bygge et vellykket selskap.

Finsk design har alltid ligget Heikki Kyöstiläs hjerte nær, noe som gjenspeiles i alle selskapets produktlinjer.

Tidløs og gjenkjennelig design er et av våre viktigste konkurransefortrinn. Design er så mye mer enn bare produktflater - det er et resultat av å virkelig forstå en klinisk arbeidsflyt og behov. I motsetning til mange andre selskaper, har vi et helt team av interne industridesignere som er involvert i hvert trinn av produktutviklingsprosessen.

Hold deg våken for selv de minste signalene

Med 50 års erfaring vet Kyöstilä definitivt en ting eller to om entreprenørskap. “Du må se lenger frem enn konkurrentene og virkelig lytte til hva kundene dine sier. Du må være oppmerksom på selv de minste signalene og være forberedt på å endre kurs i samsvar med dette. "

Heikki er glad for at i dag, i motsetning til i sin ungdom, blir entreprenørskap sett i et positivt lys og unge mennesker oppfordres til å starte sin egen virksomhet.

Det er imidlertid ingen snarveier til suksess, sier Heikki.

Kvalitet betyr alt, og du bør aldri begi deg ut på markedet med et uferdig produkt. Ett vellykket produkt vil også ofte hjelpe deg med å utvikle nye.

Heikki-Kyöstilä-utenfor-Planmeca-2-1.jpg
Heikki Kyöstilä foran hovedkontoret i Helsingfors, Finland

Ser fremover, ikke bakover

I stedet for å se tilbake på reisen frem til i dag, foretrekker Kyöstilä å fokusere på fremtiden. Dette betyr å fryktløst utvide til nye territorier og holde seg foran nye teknologitrender.

For eksempel ligger det å kunne tilby kjeveortopediske behandlingsløsninger gjennom et nytt selskap kalt PlanSmile i de fremtidige planene. “Vi fortsetter å utdype vår kunnskap, ekspertise og involvering i forskjellige spesialområder, for eksempel innen kjeveortopedi, medisinsk bildebehandling og nye 3D-applikasjoner. Dette vil tillate oss å utforske nye teknologi- og forretningsmuligheter.”

Til tross for de konstante fremskrittene innen billedbehandlingsteknologi og de store medisinske prosjektene som pågår i selskapet, glemmer ikke Heikki Planmeca produktet som startet suksessen - og tannleges viktigste arbeidsverktøy – den dentale uniten. Selskapets FoU-team jobber hardt for å finne måter å introdusere den nyeste teknologien og oppgraderingene til dentale uniter for å gjøre den daglige arbeidsflyten på klinikken enda bedre.

For Heikki Kyöstilä er Planmeca en livsstil, og å møte fornøyde kunder betyr at selskapet har lykkes med sitt primære mål - å gi bedre omsorg gjennom innovasjon.

“Jeg er takknemlig for å ha fått jobbe med et meget profesjonelt personale og å ha vært omgitt av tannleger som jeg setter så stor pris på. Jeg vil fortsette å holde meg nær kundene og personalet og lytte både til det negative på lik linje som det positive. Det er den eneste måten å holde seg i spillet på.”

Artikkelen er skrevet av Hanna Korlin våren 2021. Bilder: Planmecas bildearkiv og Dino Azinur

stripegrey.jpg

Se mer..

Hvilket røntgen til hvilket behov?

Det finnes mange typer røntgen enheter å velge mellom, men hvilket er det beste for din klinikk? Vi hjelper deg å finne riktig røntgen for ditt behov.
Les mer

Oppdater din Planmeca-unit

Hva kan du gjøre med den Planmeca-uniten du har, som er noen år gammel? Av og til er det kun en "quick fix" som skal til for å bevare uniten noen ekstra år. Her får du noen enkle tips.
Les mer

Luftrensingsystem reduserer risikoen for overføring av Covid-19

I følge en nylig studie kan luftfiltrering redusere risikoen for overføring av COVID-19 betydelig. Siden det genereres store mengder mikrobielle aerosoler under tannbehandlinger, anbefales bruk av luftrensere i tannklinikker.
Les mer