Gå til hovedinnhold

Lystgass tannklinikk

Å bruke lystgass på tannklinikken er et ideelt verktøy for å redusere angst og redsel før og under behandling. Lystgass passer både voksne, barn, og er spesielt nyttig for pasienter med mye spasmer / Tourettes, motoriske tics og ADHD.

lystgass-banne2r.jpg

Hva er lystgass?

Dinitrogenoksid, N2O eller lystgass, er en fargeløs, luktfri og gass med svak søtsmak. I medisin brukes lystgass (i Norge som en blanding av okygen og lystgass) som smertedempende for anestesiformål Lystgass blandingen absorberes raskt og fordamper etter behandling.

Lystgass gir pasienten en følelse av eufori eller lykkefølelse samtidig som de blir mer avslappet, tunge i kroppen og lett til sinns. Bekymringene blir mindre, og pasienten føler seg «likeglad» selv om de er bekymret og redd. Effekten er der og da, og tannlegen kan selv regulere effekten opp eller ned.

LES HVA TANNLEGE ARNE JACOBSEN SIER OM LYSTGASS

Lystgass tannklinikk pasient med maske.jpg

Hvem passer lystgass for?

Lystgass passer for nesten alle pasienter. Angstpasienter, og barn fra 4 år kan ha stor nytte av lystgass. Hos barn under 4 år må det en viss modenhet til for å kunne bruke lystgass, da barnet må puste inn og ut gjennom nesen i lang tid. Lystgass er heller ikke anbefalt for gravide pasienter og gravide behandlere.

Spesielt er lystgass er fordelaktig hvis pasienter lider av en over gjennomsnittet sterk breknings- og svelge refleks. Denne refleksjonen undertrykkes av gassblandingen.

Bruk av lystgass har lenge vært et av de trygge og anbefalte smertedempende midlene for engstelige pasienter, barn, og pasienter med mye spasmer / Tourettes, motoriske tics og ADHD

Passer for: Funksjonsfriske pasienter
– ASA gruppe I og II
Alder og vekt
– Nedre aldersgrense: 2 år
– Nedre vektgrense: 10 kg

Hvorfor bruke lystgass på tannklinikken?

 • Du kan ta imot pasienter som har traumer, angst for behandling, er redd for nåler osv. Du kan også ta imot barn som er redde. Baldus har et barnevennlig konsept som lar barnet ta egne valg. Er barnet fornøyd er også foreldrene fornøyd – og de kommer tilbake. I tillegg kan du ta betalt for lystgassbehandlingen.
 • Kortere behandlingstid per pasient. Med lystgass blir pasienten roligere allerede før behandlingen starter, du kommer lettere til behandlingsområdet, og når pasienten slapper av kan du konsentrere deg om det som skal utføres.
 • Lystgass er den eneste formen for smertelindring som har minimale eller ingen bivirkninger.
 • Med lystgass kan du tilby smertelindring uten å være avhengig av en anestesilege.
 • Uten komplikasjoner – det er sjelden eller aldri noen komplikasjoner knyttet til bruk av lystgass.
 • Rask smertedempende effekt på sentralnervesystemet
 • Lite kontraindikasjoner
 • Minimert svelge- og brekningsrefleks for pasienten
 • Nivået på lystgassen kan økes, reduseres eller stoppes når som helst
 • Gassen er ute av kroppen allerede 15 min etter behandling og pasienten og kan kort tid etter kunne kjøre bil (1 time).

stripegrey.jpg

Lystgass tannklinikk pasient.jpg

I hvilke tannbehandlinger er det aktuelt å bruke lystgass?

 • Ved restaurering
 • Kirurgi
 • Profylakse
 • Behandling av barn
 • Endodonti
 • ...passer til de fleste behandlinger hvor det er behov for smertedempende midler

Pasienten er ved full bevissthet og lydhør gjennom hele behandlingsprosessen, noe som betyr at det ikke er behov for en kompleks generell anestesi. Pasienten kan kjøre hjem kort tid etter lystgasspåføring og trenger ikke ledsager.

Ofte stilte spørsmål om lystgass

stripegrey.jpg

Kontakt oss - vi hjelper deg kjapt og enkelt

Ring oss på tlf 22 07 27 27 eller send epost til utstyr@plandent.no.

SEND HENVENDELSE

stripegrey.jpg

Du kan også lese mer om

Hva tenker tannlege Arne Jacobsen om lystgass på tannklinkken

Hvilke fordeler er det ved å tilby lysgassbehandling ved klinikken. Vi har intervjuet Arne Jacobsen, som har lang erfaring i den type behandling og synes flere bør vurdere dette fantastiske verktøyet.
Les mer

Smertelindring med Baldus lystgass system

Lystgass passer som smertelindring for omtrent alle som skal til tannlege. Med Baldus Sedation kan vi presentere to typer mikseenheter designet og produsert i Tyskland
Les mer

Hvordan få engstelige pasienter til å møte til tannlegetimen

De fleste klinikker har pasienter som er redde for å gå til tannlegen, og som gjerne avlyser den årlige kontrollen gang etter gang. Hvordan kan en hjelpe disse slik at de kan gjennomføre den behandlingen de trenger?
Les mer