Gå til hovedinnhold

Visste du dette om rengjøring, virus og bakterier?

Sammen med Antibac har vi oppsummert noen interessante fakta om rengjøring, virus og bakterier som det kan være kjekt å vite.

Måneder med håndvask, desinfisering, og for mange, gjentatte oppfordringer om hygiene i alle arenaer har preget oss. De siste to årene har antibac blitt omtrent like normalt som gulosten på brødskiven

Tannlege team som prater.jpgBildetekst: Dentalbransjen er en av de beste i verden på smittevern

Visste du dette om rengjøring, virus og bakterier?

I starten av korona visste vi ikke helt hvordan vi som privatpersoner skulle beskytte oss best mulig.

Mange tørket av matvarer de kjøpte i butikken, både frukt og grønt, men også glass, plast og kartonger. Klær som hadde vært i kontakt med andre ble vasket hyppigere, og plutselig var beskyttelse mot virus og bakterier "top of mind".

Desinfisering av matvarer.jpgBildetekst: Mange desinfiserte matvarene de kjøpte på butikken i starten av pandemien

- Men husker du hvor lenge et influensavirus kan overleve på ulike gjenstander?

Influensavirus kan faktisk overleve 8 timer på klær, opptil 24 timer på rustfritt stål og hele 48 timer på overflater av tre!

Høykonsentrert alkoholdesinfeksjon som Antibac® dreper mikroorganismene umiddelbart. Antibac med en alkoholprosent på 75 % eller mer, har effekt både på kappekledte (f.eks influensavirus, hepatitt C og hiv) og nakne virus (eks. norovirus).

Digitale plattformer, webinarer, teams, og økt skjermtid ble plutselig en stor del av hverdagen. Mobiler, tastaturer og skjermer fikk hyppig rengjøring og det ble gjort tester for å se hvor «skitne» mobiler og tastaturer» faktisk var.

Visste du f.eks at 1 av 6 mobiltelefoner har farlige tarmbakterier på seg, og at et tastatur har hele 400 ganger flere bakterier enn et toalettsete?

Eller at E-coli bakterier (gir tarmsykdom) som ofte omtales i forbindelse med drikkevann kan formere seg fra 2 bakterier til mer enn 1 million bakterier på 6 timer under de riktige forholdene?

Tannlege ser på røntgenbilder på datamaskin.jpgBildetekst: Tastastur, mus og telefon har flere bakterier og virus enn du skulle tro

Alfa, Beta, Gamma, Delta og Omikron gir en rekke ulike forkjøla/influensa liknende symptomer.

Da er det ganske så interessant at et nys kan ha en fart på hele 80 km/t!

Tannlege nyser.jpgBildetekst: Et nys når langt

Med pandemien var det mange gründere og leverandører som så et marked i desinfeksjon. Nye merker ble etablert, andre som Antibac, forbedret sine sammensetninger og kom med nytt design.

Visste du at for å kalle et produkt desinfiserende må produktet eliminere minst 99,99 % av mikroorganismene. Dette gjøres i såkalte EN tester.

Et hyppig spørsmål for kundeservice hos oss i Plandent var virketider, forskjellen på overflatedesinfeksjon og overflatedesinfeksjon med tensid.

Hva er tensid?

Tensider er overflateaktive, fettløselige stoffer som bidrar til å løse opp smuss, partikler og biologisk materiale. Overflatedesinfeksjon+ med tensid egner seg derfor til bruk der det kan være rester av biologisk materiale. Ved bruk av Antibac® Overflatedesinfeksjon+ med tensid unngår du derfor rengjøring før desinfeksjon, da produktet både rengjør og desinfiserer.

Antibac overflatedesinfeksjon med tensid.jpgBildetekst: Antibac overflatedesinfeksjon+ med tensid

Se virketider og effekt av Antibac i tabellen nedenfor.

Premium, en annen variant

Premium har et enda høyere desinfeksjonsnivå, og kan dokumentere full effekt på alle typer virus. Flaten må være synlig ren før desinfisering, og den trenger bare 30 sekunders virketid. Det betyr at man bruker mindre væske sammenlignet med de to andre produktene som skal ha virketid på 1 minutt. Så selv om produktet i utgangspunktet ligger i en noe høyere prisklasse, er den mer økonomisk i bruk fordi man bruker mindre mengde væske per desinfisering. I tilfeller av høyt smittetrykk eller kjent smitte anbefales denne da den har full virusidal effekt.

Gode rutiner vil nok fortsette i tiden fremover. I løpet av to år har vi etablert nye vaner og handlingsmønstre.

Undersøkelser med tanke på smitte viser at dentalbransjen er en av de flinkeste i verden når det kommer til smittevern og hygiene. Det er en hedersbetegnelse. Sammen med Antibac fortsetter vi å heie på dere.

Antibac® Dental overflatedesinfeksjon 75 % Antibac® Dental overflatedesinfeksjon+ 75 % med tensid Antibac® overflatedesinfeksjon Premium 88,8 %
Effekt bakterier Full Full Full
Effekt sopp Full Full Full
Effekt virus Medium Medium Full
Virketid 1 minutt 1 minutt 30 sek
Testflater Rene Rene og urene Rene
Flaskestørrelse 1000 ml 750 ml 750 ml

Av Cecilie Sæther i Plandent i samarbeid med Antibac

stripegrey.jpg

Du kan også lese mer om

Trangt på sterilen? 10 gode grunner til at CareClave er din nye bestevenn

Melag har produsert høykvalitets hygieneprodukter siden 1951 og kaller den en revolusjon, vi er veldig enig. Her får du 10 gode grunner for at CareClave kan være riktig for deg.
Les mer

Slik setter du opp rekkefølgen i sterilen for gode hygienerutiner og arbeidsflyt.

På tannklinikken er det viktig å etablere gode rutiner og prosedyrer for hygiene. Utformingen av sterilen er sentral. Vi viser deg hvordan
Les mer

Er du sikker på at autoklaven steriliserer optimalt? Sjekk dette

For å være sikker på at autoklaven virkelig steriliserer må den sjekkes jevnlig. Da kan en Helix-test, som består av en lang og tynn slange med en indikatorstrimmel, være en god løsning. Vi viser deg hvordan..
Les mer