Gå til hovedinnhold

Et humoristisk tilbakeblikk på prakisdrift

I 1936 utga Norsk Dental Depot et hefte med praktiske tips til praksisdrift – «Rasjonell tannlegepraksis». Noen få år etter ble «Tannlegens kontordame» utgitt. Vi gjengir her noen av tipsene som, høyere honorarer for fordringsfulle pasienter og kontordamens ideelle kostyme. Hvor mange av disse står seg i dag?

Gode tips fra svunne tider

Klinikktips fra «Rasjonell Tannlegepraksis»

  • Klassifiser patientene. Enkelte patienter er mer fordringsfulle enn andre. De forlanger og venter at man alltid skal stå på pinne for dem, gi dem timer når det passer dem det etc. Det lønner sig å føie dem, - og la dem betale tilsvarende høiere honorarer.
  • På samme måte som man selv bør følge med i fagets utvikling, er det god økonomi å holde sitt instrumentarium og sitt kontorutstyr stadig up to date. Det lønner sig ikke å arbeide med gammeldagse ting. Nyere og bedre instrumenter og utstyr letter arbeidet, øker arbeidsevnen og arbeidskvaliteten. Man skal heller ikke undervurdere den betydningen det har at patientene ser man følger med i fremskritt og utvikling, og det er på dette området de har lettest anledning til å se det. Ta eksempel efter de mange av Deres kolleger som følger med; de gjør det fordi de finner at det lønner sig.

Klinikktips fra «tannlegens kontordame»

  • Kontordamen er en støtpute for tannlægen, som oppfanger de talløse småforstyrrelser og ergrelser som er uundgåelig i enhver praksis. Hun er tannlægens tause arbeidskamerat, vertinne, barnepike, husholderske, privatsekretær, telefondame og tekniker. Hun står ved tannlægens side ved stolen og forsøker å gjette alle hans ønsker. Samarbeide er den hjørnesten hun må bygge på.
  • Kontordamen må være så nett og smart som loven tillater henne, og loven er meget liberal i dnne henseende. Det ideelle kostymet er en høihalset hvit kjole med lange ermer, en hvit kappe og hvite lerretsko med lave hæler (både for behagelighetens og utseendes skyls).
  • Ta ikke imot privatbesøk på kontoret i arbeidstiden. Man bør velge et annet tidspunkt til å slå av en passiar med sine venner.

Om foredraget Rasjonell Tannlegepraksis

I 1929 holdt den amerikanske produsenten Harry Bosworth en rekke foredrag i Amerika, Europa og også i Norge om praksisdrift, som han var opptatt av. NDD ga professor Sverre Glad i oppdrag å lage referat av deler av foredraget som var grunnlaget for boken Rasjonell Tannlegepraskis. Denne ble distribuert til NDDs kunder og det var nok første gangen de fikk innblikk i klinikkdrift.

stripegrey.jpg

Du kan også lese mer om

En trygg partner i 120 år

Bli med på en tidsreise fra det i 1903 var vel 200 tannleger og frem til i dag med 4000 tannlege-årsverk. En nøkkelverdi i alle disse årene har vært gode relasjoner mellom mellom kunde og Plandents ansatte.
Les mer

Vi feirer jubileum - en hjelpende hånd i 120 år

I år er det 120 år siden to norske tannleger etablerte Norsk Dental Depot. Siden starten har vi som selskap, gitt en hjelpende hånd til private og offentlige tannklinikker i hele landet. Vår administrerende direktør Ragnar Pettersson reflekterer her over selskapets historie i forbindelse med jubileumsåret.
Les mer

En hjelpende hånd gjennom generasjoner

Du finner hjelpende hender mange steder, og godt er det. Et av stedene er idylliske Sørumsand, en snau halvtime fra Oslos hektiske byliv. Der har familien Wilberg gjennom generasjoner drevet privat tannlegepraksis siden 1975. OD tok turen for en hyggelig prat.
Les mer