Gå til hovedinnhold

Plandents Historie 1903-1923

Bli med på en tidsreise fra det i 1903 var vel 200 tannleger og frem til i dag med 4000 tannlege-årsverk. En nøkkelverdi i alle disse årene har vært gode relasjoner mellom mellom kunde og Plandents ansatte.

Plandent, tidligere NDD, markerer at det er 120 år siden starten i 1903.

OD3-historie-jubileumsbilde-1600x800-web.jpg

Siden starten i 1903 har det vært store endringer både i NDD/Plandent, i bransjen og i verden for øvrig, her byr vi på noen hendelser for hvert tiår.

1903 

Norge er i union med Sverige, Gjøa seiler gjennom Nordvestpassasjen og brødrene Wright søker om patent for oppfinnelse av flyet.

To av Norges tannleger; Immanuel Ottesen og John Christian Fermann, reiser til USA på studietur og returnerer til Norge med mange inntrykk og nye tanker: “Det måtte da være mulig og gunstig å starte et dentaldepot i og utdanne tannlægeelever i Norge”.

Aksjebrev fra 1906

Det var den spede begynnelse og Norsk Dental Depot (NDD) ble etablert som privat interesseselskap i september 1903. I 1906 ble NDD etablerert som aksjeselskap og flyttet inn i en 6-roms leilighet i Pilestredet 19. NTF eide gården og holdt til i etasjen over. Det var tette bånd mellom NDD og NTF, bla. sørger NDD for utsendelse av NTFs Tidende. Vareutvalget besto av amerikansk alloy og bankegull. På samme tid ble Owres amalgam, etter en oppskrift fra norskamerikaneren Owre, fremstilt i Norge til inntekt for NTFs understøttelsesselskap.

I 1910 vedtok styret i NDD å støtte Roald Amundsens ekspedisjon med kr 6000,- til tross for at det var lite penger i selskapet.

NDDs ekspedisjonslokale 1920
Norsk Dentals Depots ekspedisjonslokaler 1920

1913

Stortinget vedtar å gi kvinner allmenn stemmerett, Panamakanalen innvies og Vålerenga Fotballklubb etableres .

NDD kjøper Pilestredet 19 av NTF for 73.000,- kroner. Dentalbladet utgis for første gang. Der annonseres det for den moderne Ritter Ideal-stolen, som ved hjelp av fotpumpe kan regulere underdelen; forener alle de egenskaper en virkelig god tandlægestol bør besitte.

Forbruksvarer og pasientstol fra NDD på 1920-talletOgså den gang ble det tilbudt både forbruksvarer og utstyr

Under første verdenskrig var det vanskelig å skaffe varer. Vi fikk de fleste varene fra USA og etter at de ble trukket inn i krigen ble det enda vanskeligere. Fabrikkene skulle helst produserer krigsmateriell og transporten over havet var krevende.
Tannlegene i Oslo sentrum fikk varer levert av vaktmesteren med håndkjerre, senere av visergutter med sykkel. De som var raskt tilbake fra morgenruten fikk være løpegutt for å levere varene som ble kjørt ut med bil i utkanten av Oslo; Majorstua, Grefsen, Kampen osv. Sjåføren ventet i bilen, mens løpegutten leverte varene og fikk med betaling, noe som kunne ta litt tid.

1923

Hjalmar «Hjallis» Andersen blir født og Interpool blir dannet i Wien.

Statens Tandlægeinstitut flytter inn i nybygg i Geitmyrsveien og NDD tilbyr seg å være gratis kommisjonær for innkjøp av utstyr og stå for monteringen. Studentene fikk støtte i form av hjelpefond, stipendier og friplasser.

Allerede i 1927 er NDD er den første til å innføre karpyler og karpylesprøyter til Norge. I dag tilbyr vi Dentapen som gir en nærmest smertefri bedøvelse ved hjelp av datastyrt injeksjon. En god hjelp for alle med sprøyteskrekk.

Dentapen gir nærmest smertefri bedøvelse

Teknikken gjorte sitt inntog i løpet av 20-årene. Fontener med rennende vann, kokekar med automatisk utsjalting, dusjflasker og røntgenapparat ble standardutstyr. Ritter D52-uniten ble lansert i 1926 og dominerte markedet lenge. Det nye utstyret krevde service og spesialkunnskap. NDDs reparasjonsverksted ble videreutviklet og ble en viktig støttespiller for praksisenes driftssikkerhet. Da, som nå, var kompetanse, raskt og god service nøkkelverdier. Siden den gang har produktenes utvikling og kravene til våre teknikeres kompetanse gjennomgått en kolossal endring.

Å etablere en praksis var også den gang en stor investering. NDD begynner å gi råd og hjelp, vi tegner planer over kontorinnredningen og stiller ut moderne utstyr i modellkontorer i våre lokaler. Prosjekteringstjenesten er et faktum, og fremdeles hjelper våre erfarne prosjekteringsansvarlige til med de beste løsninger for nyetablering, utvidelse og ombygging av alt fra store spesialistklinikker til mindre enmannspraksiser.

1933

Hitler utnevnt til rikskansler og NRK grunnlegges.

Tannteknikk godkjennes som eget fag etter Håndverksloven i 1937, flere nye produkter ser dagens lys som, poselenstenner. Kautsjuk ble erstattet av metylmetakrylat og de første alginatene kommer på markedet.
NDD har 30-35 ansatte. Mye manuelt arbeid er tidkrevende, bla ble alle fakturaer og regnskap sirlig skrevet for hånd.

1943

2. verdenskrig går inn i nye stadier, de allierte vinner i Stalingrad. Aviser stoppes pga. papirmangel. Monolitten i Frognerparken står ferdig og ved hjelp av trapper kan man gå rundt og studere detaljene.

Dentalvarer er knapphet i Norge, leveransene fra England og USA har stoppet opp. Vi fikk likevel skaffet noe via tyske offiserer og NDDs disponent fikk passerseddel til Sverige for å gjøre innkjøp der. Varemangel stimulerte til gjenbruk, stålbor sendes til Sverige og Danmark for oppsliping, og lokale glassmestre sliper opp speilene. Protesetenner og gull selges på rasjoneringskort under, og i årene etter krigen.

1953

Dronning Elisabeth II krones til dronning og Prins Harald konfirmeres.

Smakebiter fra NDD-Nytt

Luftturbinen kom på markedet i 1957 og hastigheten på boret økte fra 4000 til svimlende 300 000, forståelig nok meldte behovet for kjøling seg.

Det Odontologiske Institutt i Bergen etableres i 1959-60; 4 norske depoter går sammen og tilbyr innkjøp av utstyr til fabrikkenes laveste pris pluss 10 % til fordeling blant depotene.

1963

John F. Kennedy blir skutt i Dallas og leketøysprodusenten Lærdal får internasjonal suksess med sin Anne-dukke i full størrelse for opplæring i munn til munn metoden.

Først i 1965 var folketannrøkt (den offentlige tannhelsetjenesten) innført i alle landets fylker og det ble bygget nye klinikker i hele landet. Økningen i antall tannleger og nye produkter krever større plass. Kapasiteten i Pilestredet var sprengt, verkstedet og store deler av lageret flytter til Bryn. Det var ikke lett å drive effektivt med lokaler flere steder i byen. Dette resulterte i planlegging av et nytt og moderne bygg.

Nobetec lanseres, ett produkt med mange bruksområder som den dag i dag finnes uendret på de fleste klinikker. Steriplast tynne papirmunnbind ble tilbudt for kr 0,21 pr stk. En god beskyttelse i forkjølelsestiden og mot sprut fra borkjøledusjen.

Planmeca Oy etableres i 1971 Heikki Kyöstiläs garasje var den første “fabrikken” der han begynte å lage sessler til finske tannleger.
I dag er Planmeca Oy verdens største privateide leverandør av dentalutstyr med 4500 ansatte og en omsetning på 1.2 milliarder Euro (2022).

1973

Watergate-skandalen og Karl XVI Gustaf blir konge i Sverige.

NDD teller ca 120 ansatte og flytter i 1974 inn i nye lokaler i Østensjøveien 40 i Oslo, der driften samles og rasjonaliseres. I NDD-Nytt samme år tilbys elektriske regnemaskiner som kanskje er mer nødvendig enn skrivemaskinen? Fra kr 300,- for den enkleste modellen til 2500,- for en “skrivende elektooregner hvor resultatet kommer ut på en papirrull!”
1982 NDD kjøper KFS Dentaldepot og antall ansatte øker til nærmere 140.

1983

Lech Walesa får Nobels fredspris og de første tilfellene av HIV og AIDS avdekkes.

HIV(AIDS-epidemien på  80-tallet

Den nye alvorlige sykdommen setter klinikkhygiene på dagsorden de kommende årene. Det oppstår akutt behov for engangshansker nærmest over natten og vi leter verden rundt etter leverandører, noen velger å autoklavere hanskene. Hygienekurs blir et fast innslag på møter i fylker og lokalforeninger. For NDD har hygiene vært et fokusområde siden den gang. Et nært samarbeid med ledende fagmiljøer og solide leverandører har bidratt til at vi hele tiden har hatt høy kompetanse og gode produkter.

1993

Fredsprisen gis til Nelson Mandela og Frederik Willem de Klerk, World Wide Web (www) ble frigitt av CERN og gjort offentlig tilgjengelig.

Amalgam er på full fart ut av klinikkene og kompositter som kombinerer styrke og estetikk på full fart inn.

Aksjene i Norsk Dental Depot selges til Planmeca OY i Finland i 1995. Planmecas innovative produkter blir en viktig del av utstyrssortimentet. Siden da er det solgt tusenvis av Planmeca-uniter og i dag er det mer enn 30 % sannsynlighet for at du kommer til å jobbe på en Planmeca unit og at en pasient vil sette seg i en Planmeca unit.

Som første og eneste dentaldepot blir NDD ISO-sertifisert i 2000. Det sikrer en kontinuerlig overvåkning og forbedring av alle rutiner som påvirker kvaliteten på produkter, tjenester og leveranser.

2003

Iraks president Saddam Hussein tas til fange og WHO sender ut global advarsel om utbrudd av SARS-viruset.

Digital røntgen er på full fart inn på klinikkene og vår Netthandel åpnes. NDD feirer 100 år i Oslo Spektrum med innendørs fyrverkeri, bobler i glasset og en rekke varer til kr 100,-.

2013

Det var flom i Gudbrandsdalen også da og Erna Solberg danner sin første regjering. NDD har 108 ansatte og flytter inn i nye, moderne lokaler i Østensjøveien 27.

Alle varene flyttes til Plandents moderne, automatiske lager i Helsingfors. Norsk Dental Depot skifter navn til Plandent AS. PlanOrder, det automatiske lager- og bestillingssystemet har nylig blitt lansert, men i løpet av årene som har gått siden den gang har vi hjulpet flere hundre klinikker til en enklere og bedre hverdag med PlanOrder.

PlanOrder bestillings- og lagersystem

2023

Året er preget av krigen i Ukraina, høye strømpriser og økende rente. Heldigvis er pandemien som vi alle ble sterkt preget av historie.

Stadig flere klinikker velger å gå inn i en kjede. Aligners, skanning og 3D-printing er på full fart inn på mange klinikker. Det meste av forbruksvarebestillingene gjøres nå via PlanOrder eller netthandelen der kundene kan få god informasjon om produktene og bestille når de selv ønsker.

I Norge var det i 1903 vel 200 tannleger, på slutten av 30-årene var det steget til 1500, men våre ansatte kjente fremdeles kundenes spesielle ønsker og luner på godt og vondt. Nå er antallet tannlege-årsverk ca 5000, likevel er de gode relasjonene mellom kunde og Plandents ansatte fremdeles der.

Planmeca inviterte alle ansatte i Plandent og Tannlab til en flott feiring i strålende sommervær i Helsingfors en helg i mai. Planmeca tar vertskapsrollen sin alvorlig og vi ble tatt svært godt vare på, noe kunder som har vært med oss tidligere også har opplevd.

Vi satser fortsatt på å være det beste alternativ for våre kunder og vi jobber hele tiden for å kunne gi den beste service og det riktigste sortimentet.

Skrevet av Aina Eliassen, tannpleier og markedskoordinator, juli 2023.

stripegrey.jpg

Du kan også lese mer om

Tips fra svunne tider

Hvor mange av disse tipsene står seg i dag? I 1936 utga Norsk Dental Depot et hefte med praktiske tips til praksisdrift – «Rasjonell tannlegepraksis». Noen få år etter ble «Tannlegens kontordame» utgitt. Vi gjengir her noen av tipsene som, høyere honorarer for fordringsfulle pasienter og kontordamens ideelle kostyme.
Les mer

Vi feirer jubileum - en hjelpende hånd i 120 år

I år er det 120 år siden to norske tannleger etablerte Norsk Dental Depot. Siden starten har vi som selskap, gitt en hjelpende hånd til private og offentlige tannklinikker i hele landet. Vår administrerende direktør Ragnar Pettersson reflekterer her over selskapets historie i forbindelse med jubileumsåret.
Les mer

En hjelpende hånd gjennom generasjoner

Du finner hjelpende hender mange steder, og godt er det. Et av stedene er idylliske Sørumsand, en snau halvtime fra Oslos hektiske byliv. Der har familien Wilberg gjennom generasjoner drevet privat tannlegepraksis siden 1975. OD tok turen for en hyggelig prat.
Les mer