Gå til hovedinnhold

Tracing, superimposition, vekst og kirurgisk planlegging

Det er mange nyttig verktøy i Planmeca Romexis bildebehandlingsprogram. Denne gangen vil vi si noen ord om kjeveortopedisk tracing, eller ceph-analyse.

Romexis-CA-2-bilder.gifPlanmeca Romexis cephalometric analysis og Bergensanalyse etter automatisk tracing

AI, hvordan nyttiggjøre oss av den?
AI, eller «Artificial intelligence» eller på norsk – «kunstig intelligens» er på full fart inn i programvare innenfor mange fagområder, også innenfor odontologien. Kunstig intelligens, hvordan nyttiggjør vi oss denne teknologien?

AI er basert på store mengder læring, som innebærer analyse av et stort antall røntgenbilder med og uten utførte tracinger kombinert med studier av anatomiske landemerker og forskningsdata. Når man kombinerer all denne kunnskapen med våre dagers datakraft er det blitt mulig å utføre gode og nøyaktige automatiske ceph-analyser. En automatisk analyse utføres i løpet av noen minutter.

Tilbakemeldinger fra våre kunder danner et bilde som forteller at dette er arbeidsbesparende, og frigjør tid til annet arbeid på klinikken. Automatikk er flott, skulle en likevel foretrekke å utføre analysene selv er programvaren også tilrettelagt for det. Med eller uten bistand fra hjelpemidlene som verktøyet tilbyr.

Romexis-CA-Bergensanalyser-1600x530-web.gifBergensanalyse

Foruten Oslo- og Bergenanalysene er det som standard inkludert mer enn 50 analyser. Skulle ikke dette være nok, er det enkelt å lage egendefinerte analyser. Sett gjerne opp en liste med ønskede punkter, så bistår Plandent med å lage selve analysen, om man ikke ønsker å utføre oppgaven selv. Etter utført analyse vil rapporter kunne lagres i pdf-format, og dataene kan eksporteres til et Excel-dokument.

Romexis-CA-Rickets-1600x600-web.gif
Vekst Rickets analyse, Superimposisjon og Superimposisjon med to ceph-bilder

Romexis ceph analyse kan mer enn å trace bilder. Informasjonen i røntgenbilde og analyse kan for eksempel danne grunnlaget for en vekstanalyse. Vekstanalysen er basert på «Rickett growth analysis». Pasientens alder oppgis, og programmet gir oss en indikasjon på hva som vil være resultatet av behandlingen, en prediksjon.

Andre verktøy som kan være nyttige i denne sammenhengen er superimposisjon, hvor man kan følge utvikling ved å kombinere to ceph-opptak fra ulike tidspunkt i behandlingen. Kirurgisk simulering for Ceph VTO, simulering av orthodontisk behandling og orthognatisk kirurgi med bløtvevsforandringer i prediksjonsbilde.

Alt i alt vil Romexis ceph analyse være et meget godt alternativ for tannklinikken som ønsker seg et godt verktøy for kjeveortopediske arbeider.

Skrevet av Roger Rasmussen, produktspesialist digitalrøntgen

stripegrey.jpg

Du kan også lese mer om

Romexis 6 - mange nye muligheter

Ønsker du god arbeidsflyt, god funksjonalitet og en stor grad av fleksibilitet? Se hvorfor du bør gå for Romexis 6 i tannklinikken.
Les mer

Revolusjonerende CBCT fra Planmeca

Planmeca OY har lenge ledet utviklingen med innovative og fremtidsrettede panorama- og CBCT-maskiner. Nå lanseres Planmeca Viso - en ny generasjon CBCT-apparater. Topp score på bildekvalitet, lave stråledoser, brukervennlighet og ergonomi. Viso leverer alt en tannklinikk kan ønske seg av et panorama-apparat.
Les mer

Bildebehandling med implantater på tannklinikk

Dagens tannklinikker utfører en rekke arbeidsoppgaver hvor programvare benyttes som hjelpeverktøy. Studier viser at tannklinikker verden rundt ofte benytter 6-8 ulike programmer, til ulike formål. Om vi ser på implantatplanlegging kan dette innebære bruk av 3-4 ulike programmer. Finnes det alternative tilnærminger til denne typen arbeider?
Les mer