Gå til hovedinnhold

Viso G5 – CBCT for fremtiden

Planmeca OY har lenge ledet utviklingen med innovative og fremtidsrettede panorama- og CBCT-maskiner. Nå lanseres Planmeca Viso - en ny generasjon CBCT-apparater, som presenterer flere nyvinninger, både for opptaksmuligheter og betjening av maskinen.

Volum og spesialprogrammer på Viso

Volumstørrelse velges fritt mellom 3 x 3 og 20 x 17 cm. Apparatet har foruten programmer for tann, tenner, tmj og kjeve, også spesialprogrammer for ansiktsfoto, sinus, øre-nese-hals, temporalben og nakkevirvler.

Apparatet kan også utføre 2D-panoramaopptak, denne funksjonen heter SmartPan. Som opsjon kan Viso G5 leveres med cephalostat, enten som oneshot med opptakstid på under 1 sek, eller som tradisjonell scanning cephalostat.

Viso leverer topp resultater innen dentale røntgenopptak

Dynamisk pasientposisjonering

Planmeca legger i sitt utviklingsarbeid stor vekt på både ergonomi og brukervennlighet. For Viso apparatene sin del har dette blant annet resultert i forbedret pasientposisjonering. Tradisjonelt har man valgt opptaksprogram på apparatet, så har man justert inn både pasient og volum slik at man har fått bildeopptak av ønsket området, via gode veiledende menyer. Dette har man sett på med nye øyne. Med Viso G5 plasserer man pasienten i apparatet, deretter tilpasser og plasserer man volumet i et live videobilde av pasienten.

Ved å peke og flytte volumet i koronal og sagittal projeksjon, for deretter å bruke to fingre til å justere volumets størrelse er det veldig enkelt å utføre bildeopptak av det ønskede område. Vi plasserer altså volumet akkurat slik som vi er vant til å behandle bilder på våre mobiltelefoner. Pasientposisjonering har aldri vært enklere!

Les også: Mer om Planmeca Viso

Bildekvalitet

Planmeca sine CBCT-maskiner har høstet god kritikk for sin meget gode bildekvalitet. Ikke bare er bildene svært gode, de er gode selv ved meget lave stråledoser. Hvordan henger dette sammen? Er det ikke slik at gode røntgenbilder også betinger høye stråledoser? Nei. Med Planmeca sine egen-utviklede bildeprotoller kan man i dag utføre 3D-røntgenundersøkelser med stråledoser på nivå med intraorale røntgenopptak.

En styrke ved Planmeca sine produkter er at det foregår et kontinuerlig utviklingsarbeid som berører både ergonomi, funksjonalitet, bruksområder og ikke minst for røntgen-produkter - strålehygiene. I henhold til «ALADA» prinsippet skal det ikke benyttes mer stråling enn hva man behøver for å få bilder som muliggjør god diagnostikk. Hvordan får man god bildekvalitet med lav stråledose?

Ved 3D-røntgenundersøkelser handler bildekvalitet i stor grad om matematikk, altså algoritmene som ligger til grunn for å konstruere bildene vi ser på PC-skjermen vår. Kombinasjonen av Planmeca Romexis programvare og Planmecas unike og egenutviklede ULD, AINO, CALM og ARA protokoller gir sammen med Planmeca Viso G5 dokumenterbar høykvalitets røntgenbilder med lave stråledoser.

Les også: Bli kjent med 3D røntgen

Viso fra Planmeca har alt en tannklinikk kan ønske seg av et panorama-apparat

Protokoller

Planmeca ULD – Ultra Low Dose, “En gjennomsnittlig reduksjon på 77 % ble oppnådd sammenlignet med standardprotokoller. Det ble ikke påvist noen statistisk reduksjon i bildekvalitet mellom ULD og standard opptaksprotokoller.

Planmeca Aino – Tillater redusert stråledose ved å redusere bildestøy. Gir forbedret bildekvalitet ved høy oppløsning, som for eksempel endoopptak med liten vokselstørrelse (dvs høy oppløsning)

Planmeca ARA – Artefaktreduksjon. Utviklet ved omfattende vitenskapelig forskning. Fjerner skygger og streker forårsaket av metallrestaureringer og rotfyllinger.

Planmeca Calm – Korrigerer for pasientens bevegelser under opptak. Kompenserer for inntil 1 cm bevegelse. Eliminerer behov for gjentakende bildeopptak.

Skrevet av Roger Rasmussen, produktspesialist røntgen

stripegrey.jpg

Du kan også lese mer om

Hvilket røntgen til hvilket behov?

Det finnes mange typer røntgen enheter å velge mellom, men hvilket er det beste for din klinikk? Vi hjelper deg å finne riktig røntgen for ditt behov.
Les mer

Hva sier lovverket om røntgen i tannlegepraksisen?

Hvordan skal vi være sikre på at vi etterlever forutsetningene som lovverket stiller for bruk av røntgen og andre strålekilder? Vi hjelper deg.
Les mer

Norges minste røntgenrom med OPG?

Heidi Sæterbakken og Anne Solås har en liten praksis på Biri. Nylig mente de at tiden var moden for en OPG. Resulatet ble det som kanskje er Norges minste røntgenrom. Les hvordan.
Les mer