Gå til hovedinnhold

Lupebriller - 5 gode grunner til hvorfor

Ofte oversett, men allikevel et fantastisk verktøy - dentale lupebriller tilbyr gode fordeler både for pasienten og brukeren.

Få øye på detaljene

Som tannlege eller tannpleier er det utvilsomt mange verktøy du finner nødvendig å ha tilgjengelig for å kunne utføre det daglige kliniske arbeidet på klinikken. De små detaljene er ofte avgjørende for diagnose og behandling, og alle ønsker vi jo å få øye på mest mulig. Kanskje har du hamstret opp med dentale instrumenter som vinkelstykker, håndinstrumenter, skalere og herdelamper, men hva med optisk forstørrelse?

La oss ta en titt på 5 gode grunner til at lupebriller er et verdig verktøy å ha på plass i din praksis.

Lupebriller-innfatning-lampe.jpg

1. Bedre synsskarphet

En av de mange utfordringene til tannhelsepersonell står ovenfor er å se de mange mikroskopiske detaljene som finnes i munnhulen og tennene.; fargenyanser og ørsmå frakturer. Å kunne takle denne utfordringen med det menneskelige øye alene kan by på problemer. Selv om du føler synet er prikkfritt krever slike detaljer forstørrelse, og lupebriller gir deg et syn som er langt overlegent det som kan oppnås naturlig.

Ved bruk av lupebriller kan brukeren se alle detaljer i munnhulen med forbedret forstørrelse og synsskarphet, noe som tilrettelegger for en mer presis tolkning av detaljer. Dette kan være spesielt viktig i behandlinger som krever mye presisjon og nøyaktighet, som for eksempel endodonti. Lupebriller gir blant annet bedre nøyaktighet ved lokalisering av rotkanaler, noe som resulterer i forbedret suksessrate ved endodontiske prosedyrer [1].

Lupebriller.jpg

2. Bedre holdning og reduserte ryggsmerter

Det er allment kjent at tannleger og tannpleiere har høy risiko for muskel- og skjelettplager. En studie fra 2015 rapporterer at 70 % av tannlegene hadde smerter i korsryggen [2]. For mange er disse funnene ingen overraskelse, som tannlege innebærer det å inkorporere repeterende bevegelser, sammen med overdreven eksponering av vibrasjoner og kraftutøvelse. Disse påkjenningene merkes gjennom karrieren, med mange utviklende smerter og til og med skade som resultat. Sjokkerende nok viser statistikk at nesten en tredjedel av tannleger tvinges til tidlig pensjonering på grunn av muskel- og skjelettlidelser [3].

Lupebriller---ergonomi.jpg

Heldigvis er det enkelt å opprettholde en ergonomisk holdning med riktige lupebriller. Lupebriller gir en forstørret visning av munnhulen, slik at brukeren kan forbedre arbeidsforholdene betydelig og eliminere ønsket om å bevege seg nærmere pasienten for å «ta seg en bedre titt». På kort sikt sikrer dette en bedre holdning ettersom lupene er tilpasset brukerens optimale arbeidsdistanse og vil bli uskarpe hvis en lener seg nærmere pasienten. Lupebriller oppfordrer rett og slett brukeren til å sitte optimalt for å se optimalt.

3. Reduserte øyeanstrengelser

Øyeanstrengelse er en vanlig tilstand som oppstår når øynene dine blir trette etter intenst bruk. Symptomene kan være ubehagelige, som tretthet, såre og tørre øyne, og hodepine på slutten av dagen.

«Laget for å se» lupebriller forstørrer alle aspekter av munnen og sikrer at øynene ikke trenger å anstrenge seg i samme grad som uten forstørrelse. For maksimal øyekomfort er mange lupebriller utstyrt med lys for den beste brukeropplevelsen.

4. Spar tid

Forbedret forstørrelse hjelper ikke bare med synet ditt, men lar deg også gjøre mer på kortere tid. Et sett høykvalitets lupebriller gir deg bedre presisjon og øyekoordinering noe som lar deg jobbe i et raskere tempo. Lupebriller maksimerer resultatene for både pasient og behandler, og er med på å redusere stressnivået, i visshet om at synet blir tatt vare på.

5. Bedre diagnostikk

For å gi pasienten den mest nøyaktige diagnosen er det viktig at du kan se arbeidsområdet med klart og skarpt syn. Ettersom lupebriller forstørrer bildet kraftig kan brukeren enkelt se detaljer som ikke er synlige for det blotte øye. Dette resulterer i forbedret diagnose og kliniske resultater. Samlet sett blir behandlinger mindre invasive, mer effektive og legger til rette for skreddersydde behandlingsløsninger.

Lupebriller fra Orangedental

Plandent tilbyr nå høykvalitets lupebriller og tilbehør fra Orangedental. Lupebrillene fås med 2,7x eller 3,3x forstørrelse. Brillene veier bare 33 gram og innfatningen produseres av produsenten som lager briller for Adidas. Linsesystemet er laget i Tyskland og vil alltid brukertilpasses med den mest gunstige arbeidsdistansen og avstanden mellom pupillene. Arbeidsdistansen kan også til enhver tid endres +/- 5 cm fra den satte arbeidsdistansen ved hjelp av de patenterte avtagbare Vario linsene. Nesten alle komponentene kan byttes ut ved slitasje og skade ved hjelp et click-and-connect system.

Lupebriller-orange-dental.jpg

Lupebrillene fra Orangedental kan også bestilles med lyssystem, både kablet og trådløst. Annet tilbehør består blant annet av oransje lysfilter for herding, blått lys for kjeveortopeden, endo lysposisjonerer for eliminering av skygger i rotkanal, visir og HD eller 4K kamera.

Bruker du briller fra før av kan eget adapter med glass bestilles med og brukes sammen med lupebrillene.

Ser du nytten i lupebriller eller har flere spørsmål rundt det? Kontakt oss på: utstyrsavdelingen@plandent.no eller på telefon 22 07 27 27

Artikkelen er skrevet av Andreas Sivertsen, produktsjef utstyr høsten 2022

Kilder

[1] Garcia (2018) Expanding the Operating Field in Endodontics: From magnification loupes to microscope, https://www.sciencerepository.org/expanding_the_operating_field_in_endodontics_DOCR_1-101#Conclusion
[2] J Phys Ther Sci (2015) Prevalence of and risk factors for low back pain among dentists, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26504297/
[3] Burke FJ, Main JR, Freeman R. (1997) The practice of dentistry: an assessment of reasons for premature retirement, accessed 02 May 2019, < https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9134812>

stripegrey.jpg

Du kan også lese mer om

Lupebriller tannlege

Plandent kan levere rimelige kvalitets lupebriller fra Orangedental med 2,7x eller 3,3x forstørrelse. Lupebrillene er rangert som nr 1 blant mer enn 6000 klinikker verden over.
Les mer

Tannlege Rampals råd til deg som vurderer mikroskop

Mikroskop er mer enn bare til bruk ved endonti. Les mer om tannlegen som benytter mikroskop ved nær sagt alle behandlinger og hvilke fordeler ZEISS Extaro 300 har gitt ham og klinikken
Les mer

Se detaljene med mikroskop

Alle de små detaljene gir grunnlag for diagnostikk og behandling. Ser du detaljene bedre blir kvaliteten på diagnostikken og behandlingen også bedre, Et mikroskop gir deg nye muligheter innen flere områder som kirurgi, endo og konserverende behandling.
Les mer