Gå til hovedinnhold

Mikroskop gir deg detaljene

Tannlegen har en overflod av detaljer i sitt kliniske arbeid. Farger, gjenskinn, skygger eller små forskjeller utfordrer det trente øyet, alle små detaljer ønsker man så mye som mulig av - det gir verdifull informasjon.

Zeiss mikroskop Extaro 300 i bruk på tannklinikk

Detaljene i det kliniske arbeidet får du med mikroskop

Patrik Renholm, Dental Dealer Manager for ZEISS i Norden forteller hva de kan tilby for å gi deg som tannlege alle de nyttige, små detaljene.

- Bruk av mikroskop har hatt sin største utbredelse blandt endodontister og de verdsetter dette verktøyet, men trenden går nå mot flere brukergrupper. For å imøtekomme dette behovet fokuserer vi nå på tre områder som vi mener kan hjelpe tannlegen på flere måter innen flere prosedyrer. De faller alle inn i kategorien vi liker å kalle utvidet visualisering.

Vårt flaggskip innen dentalmikroskop, EXTARO 300 gir brukervennlighet og effektivitet innen disse tre funksjonene. Med enhåndsoperasjon har man umiddelbar tilgang til alle filtre og moduser med ett trykk eller én tommel. Dette gir en jevn arbeidsflyt uten avbrytelser og kortere tid til behandling.

Les også: Nesodden tannhelse har investert i mikroskop for mer skånsom behandling og bedre ergonomi

1. Først er bruk av fluorescenslys

ZEISS EXTARO 300 er utstyrt med funksjonen Fluorescence Mode som hjelper deg med å bevare så mye frisk tannsubstans som mulig. Som det første mikroskopet som kombinerer kariesdeteksjonsteknologi 1) med optisk forstørrelse, støtter den funn av sekundærkaries under eksavering av tidligere restaureringer.

Identifikasjon av kariesvev under mikroskopvisualisering sparer dyrebar tid, da det ikke er behov for å avbryte arbeidsflyten for visuell støtte. Det hjelper deg også med å skille naturlig hardt tannvev fra komposittmaterialer 2). Ved å bruke denne tydelige visuelle differensieringen kan du raskt identifisere det berørte området, og du sparer verdifull tid under ekskaveringen.

Bildet viser utenn og med Fluorescense Mode
Bildet viser uten og med Fluorescens Mode

2. Farger og translusens

Innen moderne konserverende tannbehandling er nyanser, farger, og translusesgrad viktig for å oppnå en eksakt match. NoGlare-modus lar deg analysere og gjenoppbygge tenner uten distraherende reflekser.

Som det første mikroskop som kombinerer polarisert belysning og forstørrelse muliggjør NoGlare-modus i ZEISS EXTARO 300 valg av fargenyanser tilpasset tannen. Funksjonen krysspolarisering visualiserer fine, men relevante detaljer som fargenyanser. Man unngår sjenerende og unødige lysreflekser fra tennene.

3. Naturlig lys

TrueLight Mode er et filter som forhindrer herdingen av kompositt mens du arbeider i et naturlig lysmiljø. I likhet med eksisterende Orange Color Mode forårsaker ikke TrueLight Mode 2) i ZEISS EXTARO 300 for tidlig herding av lysherdende materialer under mikroskopet, noe som gir deg mer tid til å fullføre komplekse oppbyggings- og skulptureringsoppgaver.

Den optimaliserte fargebalansen i TrueLight-modus lar deg identifisere relevant dentalt vev i naturlig hvitt lys. Ønsker du å jobbe med kompositter i et mer naturlig lys, kan du benytte TrueLight Mode.

Bildet viser normalt lys og Tre Light Modus
Bildet viser normalt lys og True Light Mode

ZEISS har kommet langt med sine mikroskop. EXTARO 300 tar steget inn på nye arenaer. EXTARO 300 er ikke lenger bare et mikroskop, men det gir løsninger som kombinerer nytteverdien av høykvalitets belysning og forstørrelse med filtre som brukes og trengs innen vanlig tannbehandling. Mikroskopet styres med én hånd, noe som gir flytende bevegelser og du kan derfor arbeide ergonomisk gjennom de ulike behandlingsprosedyrene.

Selvfølgelig er du koblet til ditt lokale nettverk, bildene og videoene dine er innen rekkevidde for ..... - ja du gjettet det - tommelen.

Av Patrik Renholm, Zeiss. Skrevet høsten 2020

1) Jahrbuch der Endodontie 2017, Marktübersicht Mikroskope, OEMUS Verlag
2) For specifications see user manual

Du kan også lese mer om mikroskop her