Gå til hovedinnhold

Kunstig intelligens i tannbehandling - nå og i fremtiden

AI, KI eller kunstig intelligens er bruk av datalæring for å utføre tidkrevende og kompliserte prosesser på kort tid med nøyaktig resultat. Fremtiden er her, vi omgir oss allerede med AI både privat og i jobbsammenhenger og fremover i større og større grad.

Kunstig intelligens møter en dental verden - hva kan vi vente oss?

Dental-AI.jpg

Status i dag

AI kan analysere tannbilder, som røntgenbilder og skanninger, for å hjelpe til med å oppdage og diagnostisere ulike tilstander. Det kan hjelpe tannleger med å utvikle personlige behandlingsplaner basert på pasientdata, foreslå optimale behandlingsalternativer, forutsi utfall og anbefale de mest effektive prosedyrene.

AI kan støtte tannlegeutdanning ved å tilby virtuelle simuleringer, interaktive læringsplattformer og digitale opplæringsverktøy. Tannlegestudenter og fagfolk kan øve på prosedyrer, forbedre ferdighetene sine og motta personlig tilbakemelding i et risikofritt virtuelt miljø.

AI chatbots og virtuelle assistenter kan integreres i nettsider eller mobilapplikasjoner for å gi pasienter tilgang til informasjon og assistanse 24/7. Disse AI-drevne systemene kan svare på vanlige tannhelsespørsmål, planlegge avtaler, gi pleieinstruksjoner etter behandling og gi tips om munnhelse

I fremtiden

AI-drevne robotsystemer vil kunne brukes til presise og automatiserte tannprosedyrer i fremtiden. Roboter vil kunne utføre mange av dagens oppgaver som preparering og implantatplassering, med økt nøyaktighet og redusert risiko for menneskelige feil.

MEN DET ER VIKTIG Å MERKE SEG AT SELV OM KUNSTIG INTELLIGENS HAR ET STORT POTENSIAL FOR Å TRANSFORMERE TANNLEGEINDUSTRIEN, VIL MENNESKELIGE TANNLEGER FORTSATT VÆRE AVGJØRENDE FOR KRITISKE BESLUTNINGER, PASIENTKOMMUNIKASJON OG OMSORG.

AI bør sees på som et støttende verktøy for å øke tannlegenes evner i stedet for å erstatte dem.

Våre leverandører er selvfølgelig med på AI-trenden og videre følger noen eksempler på hva vi som allerede er i bruk og hva som kommer i nærmeste fremtid.

Romexis-AI.jpg

Romexis Smart

Planmeca Romexis® er den kraftigste programvareplattformen for odontologi og tilbyr et omfattende utvalg av verktøy for bildediagnostikk, diagnose og behandlingsplanlegging for alle indikasjoner og spesialiteter. I løpet av 2023 vil Planmeca introdusere flere forbedringer og nye AI-baserte verktøy til Romexis, som bidrar til å optimalisere de daglige oppgavene ved en tannlegepraksis og gjør arbeidet med pasientbilder og behandlingsplanlegging enda enklere og raskere.

Ved å utnytte kraften til kunstig intelligens hjelper Romexis klinikere med å analysere data raskere, mer nøyaktig og bruke tiden mer effektivt samtidig som datasikkerhet er bygget inn og ivaretatt. Vi er ekstremt stolte over at alle Romexis-brukere kan følge ansvarlig praksis og møte skjerpede regulatoriske
krav for datasikkerhet over hele verden mens de bruker intelligente programvareverktøy som får arbeidshverdagen deres til å flyte.

Med et klikk på en knapp vil brukere motta AI-evalueringer av sine intraorale røntgenbilder direkte i Romexis for videre undersøkelse og behandlingsplanlegging. I tillegg til å spare klinikerens tid, er analysefunksjonen et utrolig kraftig verktøy for pasientopplæring og kommunikasjon ettersom den hjelper med å visualisere karies og andre funn i røntgenbildet. Tjenesten nummererer også tennene og utfører periodontiske målinger automatisk. Foreløpig støtter tjenestene både bitewing og periapikale bilder, med kommende støtte for panoramabilder.

For 3D-bildemodulen introduserer Planmeca en ny AI-basert funksjon, Romexis Smart. Den tillater automatisk segmentering og gjenkjenning av anatomier, som tenner, nerver, kjever, luftveier og bihuler, noe som muliggjør enklere og raskere bruk av programvaren og en utmerket visualisering for pasientopplæring. Ved hjelp av kunstig intelligens blir også CBCTbilder og intraorale skanninger automatisk kartlagt.

Takket være den automatiske tannnummer-gjenkjenningen kan et CBCT-volum enkelt navigeres i bare ved å klikke på tannnummeret i tannoversikten, og programvaren sentrerer alle visninger på tannen av interesse.

Skanner-og-Romexis.jpg

3Shape

3Shape Automate er kan med AI-kraft designe kroner, broer og bittskinner på få minutter.

Velg designinnstillingene dine, last opp skanningene dine så leverer 3Shape Automate avansert AI-teknologi designene dine umiddelbart.

Automate leverer forutsigbare AI-drevne resultater og har allerede levert over 500 000 design med en akseptrate på mer enn 92 %.

AUTOMATE HAR EN AKSEPTRATE PÅ MER ENN 92 %!

Treatment Simulation er en perfekt mulighet til å engasjere seg ved å lage en tannskanning av hver pasient ved hver avtale med TRIOS Pasientovervåking. Det er et verdifullt visuelt verktøy for å dele informasjon og styrke forbindelser, mens du nøyaktig sporer endringer og identifiserer behandlingsbehov raskere.

Sprintray 3D printer

Sprintray har et utvidet samarbeid med 3Shape og 3Shape Automate er tilgjengelig som designtjeneste direkte i deres dashboard RayWare Cloud, enkelt og ukomplisert.

RayWare Cloud bruker avansert maskinlæring og optimalisering for å redusere antall klikk for å skrive ut. Tren personalet ditt på få minutter med automatisk orientering, støtte og bygg plattformoppsett. Og fordi lT ligger i skyen kan du printe ut fra hvilken som helst datamaskin når som helst – ingen
maskinvarekrav, ingen oppdateringer.

Skrevet av Lars Reinsborg, direktør utstyr og teknisk service

stripegrey.jpg

Du kan også lese mer om

Nye 3Shape TRIOS 5

Med den nye TRIOS 5 har intraoral skanning aldri vært enklere. For eksempel er det helt slutt på kalibreringen, og batteriet varer hele dagen!
Les mer

Erfaringer med 3D-print - hva sier brukerne

Digitale avtrykkskannere er på full fart inn i tannklinikkene, og stadig mer av behandlingsforløpet digitaliseres. Hva sier brukerne som har testet 3D-print og nye Sprintray?
Les mer

Digital arbeidsflyt | Hvorfor er det fremtiden på tannklinikken?

En digital arbeidsflyt på tannklinikken har de siste årene blitt synonymt med fremtidens tannklinikk. Dette innebærer bruk av avansert teknologi i form av avansert programvare og digitale verktøy som for eksempel intraoral skanner, fres, printer for å forbedre effektiviteten, nøyaktigheten og pasientopplevelsen. Hvorfor er en digital arbeidsflyt på tannklinikken viktig og en del av den moderne tannklinikkens fremtid?
Les mer