Gå til hovedinnhold

Hjelp mot munntørrhet

10-30 % av befolkningen er plaget av munntørrhet over kortere eller lengre tid. Det rammer annenhvert menneske over 65 år, og det er mangel på effektive spyttstimulerende midler i markedet. Nøkkelen til en mulig lindring kommer fra Dr. Thorbjörg Jensdottir.

Munntørrhet.jpg

Årsaker og symptomer til xerostomi (munntørrhet)

Er du en tannlege som skriver ut en resept til pasienten din eller har du pasienter som gjennomgår cellegift- eller strålebehandling er det stor sjanse for at de allerede har, eller vil få en tørr munn. Medisininntak er i de fleste tilfeller helt nødvendig, mens konsekvenser av munntørrhet er det ikke.

Å skape bevissthet om munntørrhet kan forhindre redusert livskvalitet som innebærer økt forekomst av tannsykdommer, soppinfeksjoner, problemer med å snakke, spise, sove, samt at personer med munntørrhet har en tendens til å bli isolert dersom de ikke føler seg vel på grunn av tilstanden. Velkjente symptomer på munntørrhet er: heshet, tørste, brennende følelse i munnen og dårlig ånde.

HAP+-vann-1600x800.gif

Hver gang en pasient får et legemiddel som smertestillende, antidepressiva, antihypertensivt, antikolinergika, antihistamin osv, listen er lang, forlater de apoteket med et legemiddel som kan gi munntørrhet. Kemo- og strålebehandling kan påvirke mennesker i en slik grad at det gir problemer med å svelge, tygge, holde en samtale eller sovne om natten. Andre skjønner ikke engang at de lider av munntørrhet, men fortsetter å putte pastiller, tyggegummi eller vann i munnen. Den langsiktige konsekvensen av munntørrhet er alle typer tannsykdommer og orale problemer.

Tørr munn dreper deg ikke, men reduserer livskvaliteten. Likevel er kunnskapen i befolkningen så liten. Hos tannhelsepersonell har bevisstheten rundt xerostomi økt betydelig av de siste tyve årene. 10-30 % av befolkningen lider av munntørrhet over kortere eller lengre tid, det rammer annenhver over 65 år, og det er mangel på effektive spyttstimulerende midler i markedet».

Torbjørg.jpg
Bilde: Dr. Thorbjörg Jensdottir

Bevissthet rundt munntørrhet

Da islandskfødte Dr. Thorbjörg Jensdottir var PhD. student ved avdeling for oral medisin og fysiologi, Odontologisk fakultet, Københavns Universitet møtte hun pasienter i alle aldre. Den yngste pasienten var rundt 20 år og ble diagnostisert med kreft i hode- og nakkeområdet for tredje gang.

Selv om Thorbjörg visste at spytt var immunsystemet i munnhulen, slo det henne hvor viktig spytt egentlig var. Som hun selv formulerte det

Som frisk har du den luksusen å ikke tenke på hvor viktig spytt er

Etter å ha møtt hundrevis av pasienter med munntørrhet, ble det Thorbjörgs lidenskap å øke bevisstheten rundt munntørrhet.

HAp+ hjelper mot xerostomi/munntørrhet

Hap+ er klinisk testet

Dr. Jensdottir sier: «Da jeg begynte å jobbe med dette feltet for 20 år siden var det ikke mange spyttstimulerende midler på markedet, og de som var tilgjengelig var ikke godt dokumentert. Frem til i dag er dokumentasjonen for disse produktene knapp. HAp+ er klinisk testet, vitenskapelig bevist å stimulere minst 20 ganger normal spytt produksjon. HAp+ er lavglykemisk og egnet for diabetikere.

HAp+ har allerede vært tilgjengelig på det islandske markedet i 10 år, og anbefales av den islandske tannlegeforeningen for å hjelpe munntørre pasienter med kraftig spyttstimulering. HAp+ øker spyttproduksjonen 20 ganger, og nøkkelen til produktet er det nøyaktige forholdet mellom syre og kalsium.

Artikkelen er skrevet av Dr. Thorbjörg Jensdottir i samarbeid med Plandent

stripegrey.jpg

Du kan også lese mer om

Hva tenker tannlege Arne Jacobsen om lystgass på tannklinkken

Hvilke fordeler er det ved å tilby lysgassbehandling ved klinikken. Vi har intervjuet Arne Jacobsen, som har lang erfaring i den type behandling og synes flere bør vurdere dette fantastiske verktøyet.
Les mer

Hva sier norske tannleger om Biodentine?

Biodentine er brukt i mer enn 70 land på over 3 millioner pasienter og det er gjort 800 studier. Se hva norske tannleger sier om Biodentine
Les mer

Borskade ble ny patent

Tålmodighet, hardt arbeid og en god porsjon flaks er nødvendig for å få et produkt fra idéstadiet og helt frem til forbrukerne, i denne sammenheng, tannhelsepersonell. Les tannlege Elisabeth Auensens lange vei til målet
Les mer