Gå til hovedinnhold

Borskade ble ny patent!

«Et pinlig øyeblikk, et dårlig grep, vinkelstykket gled ut av hånda og plutselig stod jeg der med boret i foten. Det endte på legevakten med stivkrampesprøyte og antibiotika, og slik ble en ny idé født», sier tannlege Auensen.

Elisabeth Sundsdal Auensen jobber til daglig som allmenntannlege på sin klinikk på Skøyenåsen. Ved siden av tannlegepraksis har hun utviklet og patentert et universalt engangsgrep i medisinsk silikon til turbiner vinkelstykker og scalere, kalt Handix.Elisabeth Auensen, oppfinneren bak Handix

«Jeg tenkte det måtte være mulig å forbedre grep og ergonomi på disse instrumentene, jeg opplevde dem som glatte og kalde. Tanken slo meg at det meste av annet utstyr som speil, sonder, instrumenter etc. tilbyr ergonomisk grep – hvorfor ikke lage et alternativ til roterende instrumenter?»

Etter noen runder med diverse ballongpakker fra den lokale lekebutikken ble en pilotprototype utviklet. En toveis åpen «kondom» som rulles utenpå instrumentet. «Jeg mente at ideen var såpass innovativ at det kunne være lurt å patentere den, og tok derfor kontakt med Innovasjon Norge. De anbefalte å gjøre en såkalt forundersøkelse. Jeg tok rådet og det viste seg at noe liknende ikke var patentert før. Da var det bare å satse og norsk patent ble innvilget etter kort tid.»

På jakt etter produsent og distributør

Årets IDS nærmet seg og hun ønsket å vise frem ideen. Tegninger ble skisset ut og veien videre var en 3D-printet prototype fra Danmark. På messen traff hun representanter fra NSK, KaVo og W&H i ulike møter. De dro på smilebåndet og virket temmelig skeptiske, dog nysgjerrige på «kondomet». Etter dette gjaldt det å finne en produsent for å få i gang produksjonen.

Det endte i Malaysia hos Medical Rubber Products Sdn Bhd. De klarte etter instrukser å lage verktøy til å produsere en prototype. På tredje forsøk satt den. Krav og behov var dekket! Elisabeth har vært på befaring på fabrikken og har god dialog med ledelsen angående sikkerhet og kvalitet både for produktet og ansatte.

«Nå som produksjonslinjen var oppe og rullet, begynte jakten på en distributør. Det er vanskelig å finne et depot som er villig til å satse på et helt ukjent produkt,» sier Elisabeth.

Handix sørger for optimalt grep

En god porsjon flaks

Jeg tror at alle oppfinnere uansett kaliber på idè og produkt trenger en god porsjon flaks. Det var tilfelle for meg. Under en middag i Helsinki i regi av Planmeca fikk jeg selveste Heikki Kyöstilä (grunnlegger av Planmeca) til bords. Det bød seg anledning til å demonstrere Handix og han fattet straks interesse for produktet. Jeg ble satt i kontakt med produktansvarlig i Plandent Finland og ble innvilget plass på deres kommende messestand i Helsinki.»

Handix-PM-logo-1600x130.jpg

Etter god respons fra finske prøvekaniner (les. tannleger og tannpleiere) ble det bestemt å ta inn Handix i Plandent Norge og Finland, under varemerket Orbis. Men så ble alt satt på midlertidig Covid 19 pause.

Hadix på PlanTour Plandents Norgesturné
Handix ble lansert Norge rundt på Plandents PlanTour høsten 2021

Endelig klart for salg

Da samfunnet endelig åpnet i Skandinavia var produktet klart for salg, og med på Plandents PlanTour rundt i Norge møtte Auensen mange fine mennesker, ulike leverandører og nysgjerrige kollegaer som velvillig tok imot prøver på Handix. Elisabeth stilte også med sin første selvstendige stand nylig i Helsinki.

"Det har vært et langt lerret å bleke og det gjenstår fremdeles mye distribusjon og kommersialisering. Det har vært mest krevende så langt, det kan gå løs på både selvfølelse og stolthet" kan Elisabeth fastslå

Med god drahjelp fra Plandent øyner hun allikevel håp om å nå ut til flest mulig med sitt forbedringsprodukt. Nå gjenstår det Europa og US patent, samt å få verden hekta på et bedre grep i arbeidshverdagen.

Artikkelen er skrevet av Tannlege Elisabeth Sundsdal Auensen i samarbeid med Plandent i november 2021

Se Handix video

stripegrey.jpg

Du kan også lese mer om

Det startet med Google

Å skape noe eget er noe mange drømmer om. Likevel er det et fåtall som faktisk gjennomfører og ikke minst lykkes med det. Den nye Yndisklinikken på Østlandet er en av dem som virkelig har fått det til. Vi har vært på besøk
Les mer

Hva betyr alle fargene og numrene på bor?

Bor og diamanter klassifiseres ut ifra en rekke tall, farger, grovhet, fasong. Kjenner du til hva tallene og fargene betyr er det enklere å velge riktig roterende instrument på tannklinikken. Se hvordan.
Les mer

Hvordan bevare god helse?

Riktig sittestilling er avgjørende for å bevare god helse. Tannhelsepersonell er ekstra utsatt for plager rygg, skuldre, armer mm.
Les mer