Gå til hovedinnhold

Ergonomisk sittestilling

Normalt arbeidsmiljø fører lett til dårlig helse. 90 % av befolkningen er en eller annen gang sykemeldt for muskel- og skjelettlidelser, 80 % av disse har plager med ryggen. Tannhelsepersonell er dessverre ekstra utsatt, og det er kanskje tannlegenes og tannpleiernes arbeidsmiljø som er verst for helsen. Få avslutter arbeidskarrieren uten helseproblemer og det kan innvirke på en aktiv og hyggelig pensjonisttilværelse. Eldre tannleger kan lett kjennes igjen med dårlig holdning i overkroppen og et stivt nakke- og skulderparti.

Bevar god helse ved klinisk arbeide

Riktig sittestilling avgjørende for god helse

Hvorfor disse helseproblemene?

Pasientbehandling krever langvarige statiske sittestillinger med ukomfortable og unaturlige bevegelser og stillinger. Innen ergonomi dreier alt seg om bevegelse og sirkulasjon. Spenninger i musklene, press fra sesselen, inaktivitet samt få og små bevegelser er en svært dårlig kombinasjon.

Innen pasientbehandling er de største, mest opplagte utfordringer

1. Dårlig sittestilling med krum rygg reduserer mikro- og makro-sirkulasjonen i ryggen.

2. Foroverlent stilling legger unødig stort trykk på lavere virvler og skiver i ryggen.

3. At man ser ned med bøyd nakke medfører spenning i nakkemusklene og utilstrekkelig sirkulasjon til hjernen.

4. Overarmene bør holdes lavt, og bør ikke heves opp til skulderhøyde. Vinkelen i skulderleddet bør ikke overskride 30°.

mange fordeler ved riktig sittestilling

Forebygging – hvordan bevare god helse

De forebyggende tiltak innen ergonomi er sirkulasjon kombinert med bevegelse og balanse. Dette utføres enklest ved å endre sesselens innstillinger, variere pasientens posisjon, utnytte lupe og speil og legge inn litt fysisk aktivitet i arbeidsdagen. Her er forslag til små tiltak, som vil gjøre en stor forskjell:

1. Sitt riktig på en delt sadelstol; spalten i setet skal vare åpen (om den er justerbar) og svingemekanismen løs. 135 graders vinkel i hofte og kne, føttene plassert under hoftene og bekkenet i nøytral stilling (ikke rotert bakover). Når øre, skulder, hofte og hæl er i linje, sitter du i balanse. Skivene i ryggen ligger rett over hverandre, musklene er avslappet og både blod- og lymfesirkulasjonen er uhemmet.

2. Bruk løse, luftige klær, spesielt i bekkenområdet. Det hjelper deg til å sitte komfortabelt uten trykk og gir god ventilasjon.

3. Når du nå sitter høyere enn vanlig må pasienten justeres slik at dine hender er litt høyere (25 grader) enn albuene. Da trenger du ikke å bøye nakken så mye.

4. Juster uniten slik at pasienten ligger og be pasienten om å bøye hodet bakover slik at du ser bedre.

5. Arbeid så tett som mulig inntil pasienten. Be eventuelt sekretæren din om å sitte så nære som mulig (på en lignende stol) med bena fra hverandre.

6. Utnytt speil og lupe slik at du får god innsikt til behandlingsområdet og slipper å bøye nakke og rygg.

7. Plasser forkontrollen nær foten, å bruke hælen er best. Bytt mellom høyre og venstre fot for å unngå ensidige repetisjoner. Om du allikevel har en fot litt fremover, flytt den andre litt bakover, så bevares balansen i bekkenet.

8. Benytt enhver anledning til å bevege deg, sving, rull og strekk deg i stolen, reis deg opp og gå gjerne litt rundt, ta en spasertur til lunsj, bruk trappen istedenfor heisen. Velg deg noen typer behandlinger f.eks ved ekstraksjoner der du står og jobber, da får du variasjon.

Salli sitteposisjon på delt kontra helt sete

Hva skal til for å lykkes – hvordan bevare helsen?

Bli kvitt den gamle og destruktive livsførselen, lær en moderne, utprøvet og sund måte å arbeide på.
Det er alt!

Skrevet av: Veli-Jussi Jalkanen, spesialist innen arbeidsmiljø og forebyggende helse, utvikler av Salli sadelstol og administrerende direktør i Salli Systems. Gjennom sin personlige interesse for helse og bakgrunn som rytter har han utviklet en unik sadestol med delt sete. Salli salestoler har blitt eksportert til 64 land over hele verden i 28 år.

Du finner spesifikke øvelser for tannhelsepersonell og en video om ergonomi innen tannhelsetjenesten på salli.com.

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev. Få tilsendt siste nytt fra Plandent, gode tilbud, nyttige tips og andre dagsaktuelle tema innenfor dental helse.

Dentalt utstyr

Plandent er totalleverandør av alt du trenger til tannklinikken enten det gjelder programvare, utstyr, service, forbruksvarer eller planlegging. Se vårt brede utvalg av utstyr

Se utstyr..

Planmeca Sovereign Classic

Planmeca Sovereign er toppmodellen der hver minste detalj er gjennomtenkt av topp ergonomi og et hav av muligheter. Hele uniten med stol kan roteres og gir helt nye tilpassningsmuligheter for bruker og pasient. Ulike posisjoner gir også nye muligheter for rasjonell organisering av klinikkens skap til forskjellige behandlinger.

Klinikkinnredning

Om du ønsker å skape en tannklinikk som er gjennomtenkt med tanke på ergonomi, hygiene og effektiv klinikkdrift, bør du få kvalifiserte råd også før byggeprosjektet ditt starter. Vi kan være din tekniske rådgiver på prosjektet uansett om det er en ny klinikk, utvidelse, ombygging eller oppdatering av den gamle.

Bygge ny tannklinikk?