Gå til hovedinnhold

Er 3D-print kommet for å bli?

Som en av de første i Norge tok tannlege Martin Hoftvedt og Fjord Dental i bruk 3D-print og Sprintray på klinikken allerede høsten 2022. På en kjølig vårdag tok vi turen til klinikken for å høre hvilke erfaringer de har gjort seg med systemet de siste 1,5 årene.

Martin Hoftvedt.jpg

I hjertet av Oslo, blant de pulserende gatene på Majorstuen, finner vi Fjord Dental, en klinikk som ikke bare skiller seg ut gjennom sin moderne estetikk, men også gjennom en fremtidsrettet arbeidsflyt. Klinikken drives av tannlege Martin Hoftvedt, en velkjent foredragsholder og instruktørtannlege ved UiO

Hva tenker brukeren om 3D-print og SprintRay etter 1,5 år?

Det daglige klinikklivet med 3D-Print

- Martin, du var en av de første KOL for SprintRay i Norge. Hvordan har din opplevelse vært med å implementere dette systemet i din praksis?

"Å innlemme SprintRay i vår praksis har åpnet for en rekke muligheter."

Ved Fjord Dental brukes systemet til å lage modeller til Invisalign, skinner, surgical guides, on-lays for å nevne noe. Spesielt ser tannlegen frem til lanseringen av nytt komposittmateriale (Sprintray Crown og Onyx Tough), som er lovet å revolusjonere markedet med sine overlegne fysiske egenskaper.

"Amerikanerne har allerede begynt å bruke det og mener det er det beste resinet på
markedet," forteller han entusiastisk.


Mange SprintRay resiner

"Det som virkelig imponerer meg er systemets presisjon og brukervennlighet. Vedlikeholdet av systemet er også overraskende enkelt, noe som er vitalt i en travel klinikk som vår. "

Med et ettertenksomt blikk forteller han, "Som med alle nye systemer, var det en læringskurve. Opplæring og støtten fra Plandent og Sprintray har vært nyttig å ha, og har sørget for at vi raskt kunne passere den innledende læringskurven. Det gir en trygghet å vite at vi alltid har tilgang til hjelp hvis vi støter på utfordringer.

OPPLÆRINGEN OG STØTTEN FRA PLANDENT OG SPRINTRAY HAr VÆRT NYTTIG Å HA, OG HAR SØRGET FOR AT VI KUNNE PASSERE DEN INNLEDENDE LÆRINGSKURSVEN.

Tannhelsesekretærene på klinikken har lært seg å vedlikeholde systemet og synes det tilfører noe nytt. Vi er veldig godt fornøyde med den arbeidsflyten vi har fått til med Sprintray.

En annen erfaring jeg har gjort er at materialene er enkle å reparere. Er det små ting som skulle «chippe» av, små ting som må justeres er det veldig lett å etse og bonde etter enkel protokoll og reparere med kompositt - og du vil få en mye bedre bindingsstyrke enn du ville få med f.eks. zirkonia som er vanskelig å reparere. "

En fremtid med 3D-print

Hva tenker du om fremtiden? Ser du for deg at 3D-print vil spille en større rolle i faget fremover?

"Absolutt," sier han med overbevisning. "Med de fremskrittene vi ser i dag, er jeg sikker på at 3D-printing vil være en integrert del av praksisene. Det åpner for raskere, mer effektive behandlinger, og muligheten for å tilby pasientene våre skreddersydde løsninger på en måte vi aldri har kunnet før.

Trenden og tendensene i markedet internasjonalt og nasjonalt forteller meg at 3D-printing er fremtiden, uten tvil. At det vil bli mer 3D-print sier de fleste – alle kjente protetikere tror det. 3D-print tilbyr en hastighet, kostnadseffektivitet og presisjon som tradisjonelle metoder foreløpig ikke kan matche. "

3Shape og SprintRay – to verktøy som jobber godt sammen

På Fjord Dental bruker de ekstern tanntekniker til design, en arbeidsflyt som har fungert godt.
"Det er bra at tannteknikerne kan gjøre det de er gode på, og en av de tingene er definitivt design. De jobber også en i lab-software som er beregnet på design. Jeg sender en STL-fil fra skanneren til vår tanntekniker som gjør designet og sender tilbake en STL-fil som vi sender inn i printeren."

På Fjord bruker de 3Shapes TRIOS 3 intraoral skanner. Hoftvedt har jobbet med TRIOS i 7 år allerede og skanner mye. Han var også tidlig ute med å starte med intraoral skanning på klinikken.

- Martin, jeg hører at du også er en stor tilhenger av 3Shape TRIOS intraoral skanner. Hvordan opplever du integrasjonen mellom 3Shape og SprintRay?

"Hvis jeg skal være helt ærlig synes jeg TRIOS fra 3Shape er den beste skanneren på markedet. Det er noe med hodet og rotasjonen som gjør at det bare blir lettere – arbeidsflyten blir litt enklere. "

Å kunne gå fra et digitalt skann til en fysisk modell på så kort tid, med så høy presisjon, er rett og slett fantastisk.

"TRIOS 3 og SprintRay komplementerer hverandre godt," forklarer han. "Fra skann til den fysiske modellen er hele prosessen omtrent sømløs. TRIOS gir muligheten til å fange opp detaljerte digitale avtrykk som lett kan overføres til SprintRay for 3D-printing, noe som gjør arbeidsflyten vår både raskere og mer nøyaktig. Å kunne gå fra et digitalt skann til en fysisk modell på så kort tid, med så høy presisjon, er rett og slett fantastisk."

Mot en digital fremtid: Råd til bransjekollegaer

- Hva er ditt beste råd til tannleger som vurderer å ta skrittet mot digital arbeidsflyt?

"Du har gjort noe på samme måte i mange år som har fungert, og så skal du plutselig begynne å gjøre det annerledes. Det kan være en utfordring, men sånn er det med alt. Kanskje føler man litt på investeringen og redd for at det skal være vanskelig, men jeg tror man skal tenke litt lengre.

For en ting er hva man selv gjør, noe annet er hvordan arbeidsflyten til de laboratoriene er lagt opp i dag. Det meste gjøres jo digitalt. Hvis laboratoriet i dag mottar et avtrykk så blir det i mange tilfeller laget en modell av det - som igjen skannes – det gir et ekstra steg i prosessen. På sikt kan det også bli mer kostbart. Man bør begynne å tenke digitalt for det er en helt annen arbeidsflyt på lab i dag også enn tidligere. Å jobbe digitalt er også et godt kommunikasjonsverktøy. "

SprintRay er et omfattende system

Når Martin er i gang kommer ordene på løpende bånd og det er ingen tvil om at dette er et tema som engasjerer

"Det er også kommet en del incentiver fra politisk hold som gjør det mer attraktivt å jobbe digitalt. Du slipper bud som skal hente og levere avtrykk/protetikk, det blir bedre infeksjonskontroll, gipsmodellene blir borte. En enklere arbeidsprosess med andre ord, kanskje også miljømessig. Samtidig reduserer man eventuelle feilkilder ved å jobbe digitalt. Du får en høyere grad av presisjon. "

"Det er viktig å være åpen for ny teknologi og ikke nøle med å ta den i bruk," sier Martin oppmuntrende. "Fordelene ved digital arbeidsflyt er enorme, både for behandlingen og effektiviteten av klinikkdriften. Start smått, bli komfortabel med teknologien, og utvid derfra. Fremtiden for bransjen er digital."

fremtiden for bransjen er digital

"Jo før du begynner å utforske og innlemme disse teknologiene, desto bedre vil du bli. Det er en læringskurve - ja, og endring av vaner, men fordelene som kommer etter hvert er verdt det."

For tannleger som vurderer å ta steget mot 3D-printing forteller Hoftvedt at det er mange fine study clubs der ute – internasjonale forum på Whatsapp og Facebook hvor man kan lese om erfaringer fra de som allerede bruker systemet og har innlemmet det i sin praksis.

"Man må bare komme i gang, gjøre et par caser – få en følelse av mestring, få tips og råd fra bransjekollegaer. Bruk litt ekstra tid på et par pasientkasus i starten. Når du har gjort dette så vil det gå lettere. Slik var det for meg også", sier Hoftvedt. "Dagens software er veldig intuitive og lette å komme i gang med, de følger deg steg for steg. "

"Ellers må man bare opprette et godt samarbeid med tekniker som er villig til å gjøre design for deg, sørge for å få god opplæring i bruk, vedlikehold, og forslag til arbeidsflyt.

Hvis du allerede er vant med å jobbe digitalt f.eks. med skanner og eller/fres er det veldig lett å komme i gang. Dette kan hvem som helst starte med – også om du vil starte med hele pakken inklusiv intraoral skanner for første gang. "

Han legger til, "at det å jobbe digitalt ikke bare er mer effektivt, men også attraktivt for neste generasjons tannleger, det er jo noe å tenke på – også i en rekrutteringsprosess eller ved et eventuelt salg av klinikken. "

Med apostlenes hester

Mitt intervju med Martin Hoftvedt nærmer seg slutten. Som en ivrig tilhenger av digital innovasjon, er det oppfriskende og inspirerende å høre hvordan digitale verktøy skritt for skritt også omfavner bransjen. Det er med en følelse av fornyet optimisme og forventning jeg tar farvel med tannlegen.

Gjennom vårt møte har jeg fått et verdifullt innblikk i hvordan man jobber med en digital arbeidsflyt på klinikken. Så bærer det ut i den kalde vårdagen og for å bruke apostlenes hester til å komme meg på nærmeste T-bane.

Tannlege Martin Hoftvedt, MNTF

  • Instruktørtannlege, Institutt for klinisk odontologi, UiO.
  • Godkjent av Helsedirektoratet for Helfo-implantatprotetikk.
  • Medlem av GC Nordic og Kulzer Nordic Restorative Advisory Board.
  • KOL Dentsply Sirona Restorative og Voco International Fellowship member.
  • Medlem av NTFs Fag- og Etterutdanningsutvalg.
  • Leder av Fagnemnden, Oslo Tannlegeforening.
  • Eier av Haslum Tannlegekontor.
  • Daglig leder, Fjord Dental AS.

Skrevet av Cecilie Sæther, digital markedsføring i Plandent 2024

stripegrey.jpg

Du kan også lese mer om

Tannlege Jan Kirkedams erfaringer med Sprintray

I takt med at digitale løsninger blir stadig mer integrert i tannklinikken, har tannlege Jan Kirkedam fra Arendal viet det siste året til å utforske potensialet og utfordringene ved 3D-printing i sin praksis. Vi tok et besøk hos tannlegen for å diskutere hans erfaringer og perspektiver på hvordan 3D-printing påvirker det daglige arbeidet i en moderne tannklinikk.
Les mer

Digital arbeidsflyt | Hvorfor er det fremtiden på tannklinikken?

En digital arbeidsflyt på tannklinikken har de siste årene blitt synonymt med fremtidens tannklinikk. Dette innebærer bruk av avansert teknologi i form av avansert programvare og digitale verktøy som for eksempel intraoral skanner, fres, printer for å forbedre effektiviteten, nøyaktigheten og pasientopplevelsen. Hvorfor er en digital arbeidsflyt på tannklinikken viktig og en del av den moderne tannklinikkens fremtid?
Les mer

Erfaringer med 3D-print - hva sier brukerne

Digitale avtrykkskannere er på full fart inn i tannklinikkene, og stadig mer av behandlingsforløpet digitaliseres. Hva sier brukerne som har testet 3D-print og nye Sprintray?
Les mer