Gå til hovedinnhold

Endodontistens fremste verktøy - mikroskop

Selv for den beste endospesialist kan små forandringer være vanskelig å fange opp. Det ligger derfor mye verdifull informasjon i å kunne se mindre strukturer bedre, og ikke minst kunne differensiere skygger, farger, gjenskinn og mindre partikler, som ved et mikroskop.

Se bedre med mikroskop

Som tannlege er det ofte de aller minste detaljene som utgjør forskjellen fra meget bra til særdeles godt. For de fleste endontister, men også en økende andel andre, er mikroskop et avgjørende verktøy for perfeksjon.

Aksla-tannhelse-mikroskop.jpg
Bilde: Tannlege Lars Lothe er også glad for å kunne bruke mikroskopet

Utviklingen og ikke minst utbredelsen av mikroskop har skutt fart de siste årene. Ganske enkelt fordi flere har oppdaget hvor stor nytteverdi det utgjør, men også fordi dagens mikroskop gir den berikelsen og funksjonaliteten man har savnet for å kunne levere en pasientbehandling som står til særdeles godt.

Særdeles god endobehandling på Sunnmøre

Aksla Tannhelse i Ålesund er en av klinikkene som har sett gevinsten av å investere i mikroskop. Vi har tatt en prat med daglig leder, Erle Enger, om hvordan de bruker mikroskop på klinikken.

Aksla Tannhelse er et resultat av at to klinikker slo seg sammen i 2021. Med på laget ble også ble endospesialist Kristin Jordal. Med en endodontist i teamet var det ikke tvil om at klinikken skulle investere i mikroskop.

- Det var en forventningsfull og nysgjerrig gjeng som ventet ved monteringen. Dette hadde de sett frem til forteller Svein Nesseth, en av Plandents serviceteknikere i Møre og Romsdal som installerte mikroskopet på Aksla.

Mikroskopet visualiserer detaljer og fine strukturer som ellers er vanskelige å se. Et godt verktøy for oss ved endodonti, men også flere behandlinger forteller daglig leder Erle Enger.

OD3 Aksla Endodontist Kristin J.pngDet er hovedsakelig Kristin Jordal (endospesialist, bildet) som bruker mikroskopet. Det er likevel stor pågang fra andre på mandager og fredager. Da står behandlingsrommet ledig mens endospesialisten skriver doktorgrad, og andre på klinikken får muligheten til å bruke det og prøve seg frem.

Mikroskop er for oss ett viktig verktøy for å få oversikt og stille riktig diagnose. Hverdagen blir mye enklere og bedre ved å jobbe med mikroskop så det er et «must» forteller klinikklederen.

Kristin har jobbet med mikroskop tidligere så det var ingen problem for henne å gå over til et nytt ZEISS mikroskop sier Erle.

Servicetekniker, Svein, roser endospesialisten. Kristin er høyt verdsatt for sin kompetanse innen endonti og det er ikke sjelden jeg hører fra pasienter som lovpriser behandlingen de får hos henne. Hun er faglig dyktig, rolig, jordnær og høyt respektert i fagmiljøet.

På klinikken brukes mikroskopet til kirurgi, utredninger ved akuttpasienter i tillegg til endobehandling.

Hvorfor er mikroskop en nødvendighet?

Fra kollegaer og andre i bransjen fikk vi anbefalt ZEISS for kvalitet og funksjonalitet. For oss var det også viktig med det unike MORA brukergrensesnittet som bare ZEISS kan levere.

MORA-grensesnittet lar deg opprettholde en komfortabel oppreist visningsposisjon til enhver tid, uavhengig av hvordan du justerer mikroskopets vinkel. Med MORA teknologien kan du alltid se behandlingsområdet uten måtte å flytte på øynene.

- For oss har mikroskopet betydd en helt ny hverdag. Nå kan vi oppdage elementer vi tidligere ikke kunne se med det blotte øyet. Jeg er rimelig sikker på mikroskopet vil bli brukt til flere behandlinger etter hvert, nå som flere lærer seg å bruke det. For oss har investeringen resultert i flere henvisninger pga. spesialistene ved klinikken og for blant annet smerteutredninger. En skal heller ikke se bort ifra at på en så stor klinikk vil komme ett mikroskop til i fremtiden avslutter Erle med et glimt i øyet.

Vi takker for en givende og innholdsrik dag på Sunnmøre og ønsker den fremtidsrettede og fine gjengen ved Aksla Tannhelse en spennende høst videre.

Om ZEISS Extaro 300 dentalmikroskop

Bilde Patrik Renholm.jpg

Bruk av mikroskop har stor utbredelse blant endodontister og de verdsetter dette verktøyet, men vi ser også at mikroskop blir mer og mer brukt også innen andre spesialiteter og behandlinger, forteller Patrik Renholm i ZEISS.

Vårt flaggskip innen dentalmikroskop, EXTARO 300 gir overlegen brukervennlighet. Med enhåndsoperasjon har man umiddelbar tilgang til alle filtre og moduser med ett trykk eller én tommel. Dette gir en jevn arbeidsflyt uten avbrytelser og kortere tid til behandling avslutter Renholm

Den ergonomiske utformingen forebygger også smerter i rygg og nakke og du kan sitte med en avslappet holdning under behandlingen. En komfortabel, vertikal stilling forhindrer i tillegg utmattelse og beskytter mot stiv nakke og vonde muskler.

Om Aksla Tannhelse

En stor privat klinikk i hjertet av Ålesund, åpnet 26.04.2021

 • Ansatte: 16
 • Tannleger: 5 Allmenn tannleger - 2 spesialister
 • Sekretærer: 9
 • Erle Enger: 10 år som sekretær - Daglig Leder
 • Kristin Jordal - Endospesialist.

Aksla-gruppebilde.jpg
Bilde: Hele teamet ved Aksla Tannhelse samlet (Foto: Aksla Tannhelse)

Eiere

 • Lars Lothe
 • Kristin Aarseth Grøtteland
 • Irene Dybvik – periodontistspesialist
 • Siv Svanes
 • Hallvard Nødtvedt
 • Marianne Nødtvedt

Artikkelen er skrevet av Randi Wulvik i Plandent høsten 2022

stripegrey.jpg

Du kan også lese mer om

Mikroskop for klinikk

Plandent selger eksklusivt Zeiss EXTARO 300 mikroskop for tannklinikker, tilgjengelig i flere konfigurasjoner fra grunnleggende til avansert med videodokumentasjon via iPad eller PC.
Les mer

Se detaljene med mikroskop

Alle de små detaljene gir grunnlag for diagnostikk og behandling. Ser du detaljene bedre blir kvaliteten på diagnostikken og behandlingen også bedre, Et mikroskop gir deg nye muligheter innen flere områder som kirurgi, endo og konserverende behandling.
Les mer

Tannlege Rampals råd til deg som vurderer mikroskop

Mikroskop er mer enn bare til bruk ved endonti. Les mer om tannlegen som benytter mikroskop ved nær sagt alle behandlinger og hvilke fordeler ZEISS Extaro 300 har gitt ham og klinikken
Les mer

Lupebriller - hvorfor er det fornuftig

Som tannlege eller tannpleier er det utvilsomt mange verktøy du finner nødvendig å ha tilgjengelig for å kunne utføre det daglige kliniske arbeidet på tannklinikken. De små detaljene er ofte avgjørende for diagnose og behandling. La oss ta en titt på 5 gode grunner til at lupebriller er et verdig verktøy å ha på plass i din praksis.
Les mer