Gå til hovedinnhold

Profesjonell tannbleking som et tillegg til estetiske behandlingsprotokoller

Hvem ønsker seg ikke et strålende smil som understreker personlighet og karisma? Estetisk tannbehandling blir stadig mer vanlig, og et pent og attraktivt utseende er ikke den eneste grunnen. Sunne, hvite tenner spiller en viktig rolle for pasientenes selvtillit og sosiale aksept.

Gleder meg til bleking med Opalescence

Kasus bleking

Moderne tannblekeløsninger og generelle estetiske konsepter for å oppnå det ønskede perfekte smilet har vist seg å lykkes. Indikasjonene og kravene er imidlertid like forskjellige som utvalget av eksisterende behandlingskonsepter. Påføringsvarighet, tidsforbruk og pris kan variere betraktelig – særlig sett i forhold til forventede resultater. Det er derfor viktig at pasientens behov og ønsker fastsettes i detalj.

Kasus 31 år gammel kvinne

Nylig kom en 31 år gammel kvinne til tannklinikken med ønske om å forbedre tennenes generelle utseende. Hun syntes tennene hadde blitt misfarget og mer gyldne i fargen enn tidligere, og syntes det var svært sjenerende. Hun hadde ikke vært hos tannlege på flere år, er ikke-røyker og har god allmenn helse. Ved det innledende besøket kunne vi konstatere betydelige misfarginger på tenner i alle kvadranter. Den generelle periodontale og gingivale tilstanden var forøvrig god.

Forberedelser

Ved det innledende besøket kunne vi konstantere betydelige misfarginger på tenner i alle kvadranter. Den generelle periodontale og gingivale tilstanden var forøvrig god. Tann 11 og 21 hadde graverende misfarge mesiobukkalt grunnet aktiv karies (Fig.1), og karies gingivalt på bukkalflaten. Tann 22 hadde en misfarget sjenerende fylling (Fig.1 og 2).

Case report Figur 1 bleking med OpalescenceFig 1 
Case report Figur 2 bleking med Opalescence
Fig 2

I enighet med pasienten ble det laget en behandlingsplan. Tann 11 og 21 måtte først rotbehandles. Tennene ble kjerneoppbygget og det ble satt på midlertidige kroner etter rotbehandling.

Nå kunne vi jobbe med det estetiske utseende som hun var opptatt av. Vi fastslo den innledende tannfargen til A3 ved hjelp av VITA-fargesystemet. Basert på kjente kliniske faktorer diskuterte vi ulike alternativer og ble enige om en prosedyre som omfattet profesjonell tannbleking, endodontisk behandling, estetiske komposittfyllinger og kroner.

Før vi startet tannbehandlingen, ble det gjennomført profesjonell tannrens og misfarginger ble fjernet. Det ble brukt ultralydscaler, airflow og håndinstrumenter. Nå var det klart for å starte behandling (fig. 3).
Case report Figur 3 bleking med Opalescence
Fig 3. Etter profesjonell tannrens

Vi valgte å bruke OpalescenceTM PF- blekegel med 16 % karbamidperoksid (Ultradent Products) og individuelt tilpassede blekeskinner. Ettersom pasienten fortsatt hadde behov og ønske om estetisk tannbehandling, startet vi med tannbleking av underkjeven 35–45, og de øvre tennene 15–12 og 22–25. Tann 16 mangler.

Behandlingen starter

Jeg viste pasienten hvordan hun skulle fylle blekegel i blekeskinnen og sendte med blekesprøyter for videre behandling hjemme. Hun fikk også instruksjon i hvordan skinnene skulle rengjøres etter bruk. Den første behandling ved tannklinikken resulterte i en D2- fargetone.
Pasienten fortsatt blekebehandlingen hjemme i fem dager, der blekeskinnene ble brukt i 2 timer hver dag. Ved kontrollbesøket på tannklinikken var fargen veldig nær D2 (Fig. 4).

Case report Figur 4 bleking med OpalescenceFig 4. Etter fem blekedager: midlertidige kroner på tann 11 og 21 og første kontroll på klinikken. Farge Vita D2

Vi ble enige om at hun skulle bleke noen dager til. Etter dette dro pasienten på ferie og fortsatte blekebehandlingen i fem dager til for å få et bedre resultat. Hun fortsatte å bruke blekeskinnene i 2 timer daglig. Ved det andre kontrollbesøket hadde pasienten oppnådd en flott naturlig B1-farge, som hun var meget fornøyd med (Fig. 5).

Case report Figur 5 bleking med OpalescenceFig 5. Etter 10 blekedager, kontroll på klinikken. Farge Vita B1

Nå satt vi på midlertidige kroner. Vi tok her ekstra bilder, slik at tannteknikeren kunne produsere kroner i riktig farge. De permanente kronene på 11 og 21 ble sementert, og ny komposittfylling ble lagt på 22 MB etter at hele blekeprosessen var fullført (Fig. 6 og 7).
De endelige behandlingene på molarene ble utført samme måned.

Case report Figur 6 bleking med Opalescence
Fig 6 og 7. Endelig resultat: Permanente kroner, nye fyllinger, tannfarge B1Case report Figur 7 bleking med Opalescence

Å beholde fargen

For å beholde tannfargen fin og lys, anbefalte jeg pasienten å være særlig påpasselig med god tannhygiene hjemme og få utført tannrens to ganger i året. Mat og drikke som kan misfarge tennene bør unngås under, og spesielt like etter blekebehandling.
Ved behov kan det raskt og enkelt gjøres oppfriskinger på et senere tidspunkt, for eksempel med Opalescence GoTM (6 % hydrogenperoksid) i praktiske forhåndsfylte UltraFitTM-blekeskinner. Disse kommer i ulike smaker, mint eller melon.

Erfaringer

Dette totalkonseptet er en fin metode for å gi pasienten strålende smil og pene estetiske resultater, uten behov for store investeringer. Hovedårsaken er bruk av et profesjonelt hjemmeblekesystem som Opalescence PF. Etter den første behandlingen på klinikken kan pasienten utføre tannblekingen hjemme, uten kostbar tid i stolen. I tillegg er sammensetningen av Opalescence PF både svært skånsom og effektiv.
Jeg har arbeidet med Opalescence PF i 12 år, og på klinikken har blekegelen vært i bruk enda lengre. Opalescence PF er tilgjengelig i 10 % og 16 % og er enkel i bruk for behandler og pasient. Gelen inneholder PF-formuleringen (kaliumnitrat og fluorid) for skånsom, men effektiv behandling. I tillegg til Opalescence PF, finnes det et stort utvalg av Opalescence- produkter for kosmetiske og medisinske blekebehandlinger.

Bleking med Opalescence

Jeg har mange gode, overbevisende erfaringer med Opalescence, og liker å arbeide med produktet. Pasientene setter pris på fleksibiliteten og effektiviteten i Opalescence-systemet, kombinert med en positiv sammenheng mellom kostnad og resultat. Pasientene får alltid velge om de vil ha behandlinger med persontilpasset blekeskinne eller forhåndsfylt UltraFit-blekeskinne. Selv etter mange år er det fortsatt hyggelig å se hvor glade pasientene blir etter blekebehandling og hvordan livet deres kan endres positivt med et nytt, strålende hvitt smil!

Artikkelen er skrevet av tannpleier Tanja Falck april 2021

stripegrey.jpg

Du kan også lese mer om

Tannblekingstips

Alle har vel pasienter som ønsker hvitere tenner. Hvilke pasienter kan bleke, og hvilke bør ikke bleke, hva må man være spesielt oppmerksom på, og hva gjør vi med ising. Her får du gode tips om tannbleking.
Les mer

Utvid tilbudet og lag blekeskinner på klinikken

Bleking kan gi flere pasienter og økt fortjeneste. Her er noen tips for fremstilling av blekeskinner på tannklinikken.
Les mer

Hva sier norske tannleger om Biodentine?

Biodentine er brukt i mer enn 70 land på over 3 millioner pasienter og det er gjort 800 studier. Se hva norske tannleger sier om Biodentine
Les mer