Vibrasjoner er en utfordring for tannleger
I en studie rapporterte 83 % av de spurte tannlegene arbeidsrelaterte muskel- og skjelettsmerter. Arbetsmiljöverket nevner tannleger som en av de spesielt utsatte yrkesgruppene.
Yrkesgrupper som utsettes for sterke vibrasjoner i hendene kan ha en rekke ulike komplikasjoner. Du kan blant annet lide av karskader, også kjent som hvite fingre eller Raynauds fenomen. Du kan få nerveskader med smerter, nummenhet og/eller redusert følelse som følge. Skader på muskler og skjelett kan føre til markant redusert muskelkontroll og forårsake smerte.
Studiet peker på tannleger som en svært sårbar yrkesgruppe og advarer om uopprettelige skader. I en studie publisert i 2021 rapporterte hele 83 % av de spurte tannlegene har arbeidsrelaterte muskel- og skjelettsmerter i overkroppen. En sterkt medvirkende årsak til dette antas å være eksponering for vibrerende roterende instrumenter som forårsaker såkalt hånd-arm vibrasjonssyndrom og som igjen forårsaker de vaskulære og nevromuskulære symptomene.
Skaden viser seg ofte i form av bleke (hvite) og kalde fingre, ofte i kombinasjon med redusert følelse. Dette kalles også sekundær Raynauds sykdom. Det er også rapportert om ytterligere mulige sammenhenger mellom hvite fingre og hørselstap, noe som er spesielt interessant for yrkesgruppen tannleger som er overrepresentert i studier om både hørselstap og vibrasjonsskader. Det er mer å lese om tannlege og hørselsskader her. I en reportasje trekker KaVo frem vibrasjonsskader i odontologien som et arbeidsmiljøproblem.
1 av 3 tannleger har problemer.
I flere ulike studier oppga mer enn en tredjedel av de spurte tannlegene at de opplever arbeidsrelaterte smerter i hendene. Problemene blir verre med tiden på grunn av eksponering over lang tid, men det ser ut til å mangle i studier på tannleger i ikke-yrkesaktiv alder. Vi stiller oss spørsmålet om hvor mange prosent av dem som har vibrasjonsskader? Vi mistenker at mange tannleger som ikke lenger er i arbeidsfør alder også rammes, da problemer som disse ofte blir verre med tiden.
Redusert eksponering anbefales av det svenske arbeidsmiljøverket.
Arbeidsmiljøverket i Sverige og Danmark anbefaler en maksimal vibrasjonsbelastning på 2,5 m/s² i 8 timer. Vi forstår at å redusere antall behandlinger med roterende instrumenter kan være vanskelig i praksis. Da kan en mer gjennomførbar innsats i stedet være å investere i utstyr som gir mindre vibrasjon.
KaVos instrumenter fikk høyeste karakter i en uavhengig sammenligning - blant annet for lave vibrasjonsverdier.
I en uavhengig sammenligning utført av Rise på vegne av Region Jönköping, fikk instrumentene til KaVo høyest rangering. Der står det at både vibrasjonsnivået og hastigheten er lavere på turbinen fra KaVo enn hos våre konkurrenter. Du kan laste ned studien her (PDF document, 1.6 MB)
Artikkel er skrevet av KaVo. Kilder: KaVo Sverige