Gå til hovedinnhold

Test din autoklav

Gode rutiner i sterilen er en av nøkkelkriteriene for god hygiene. Visste du at du enkelt kan teste om autoklaven steriliserer optimalt? Vi viser deg hvordan...

3.jpg

Er du sikker på at autoklaven din gjør som den skal?  

For å være sikker på at autoklaven virkelig steriliserer må den sjekkes jevnlig. Da kan en Helix-test, som består av en lang og tynn slange med en indikatorstrimmel, være en god løsning. Vi viser deg hvordan..

Helix-test1600x800.jpg

Helix-test

Når man kjører et B-program på en autoklav som for eksempel Melag 30 eller 40B vil denne testen fortelle om autoklaven klarer å fjerne luften i den lange slangen og erstatte luften med mettet vanndamp. Den ene enden av slangen er åpen og den andre er forbundet med et kammer med en indikatorstrimmel. Har vanndampen kommet helt frem til indikatorstrimmelen skal den forandre farge. Hvis dette ikke er tilfellet fungerer ikke autoklaven som den skal.

Fremgangsmåte

Man skrur av lokket (venstre på bildet) bretter indikatorstrimmelen (se bilde) og legger den i lokket. Så skrur man lokket tilbake på kroppen.
Legg Helix’en på ett brett og sett det inn i autoklaven.
Indikatorstrimmelens farge-del må forandres HELT, ellers er ikke testen godkjent. Fargen kan variere fra strimmel til strimmel, men fargeforandringen må være fullstendig.
Ved kjøp av en Helix-test, leveres kroppen og 250 strimler (Plandent varenr 281271).
Når de 250 strimlene er brukt opp må selve kroppen også skiftes ut. Derfor følger det med en ny kropp når man bestiller opp strimlene. Kast den gamle!
Melag anbefaler at Helix-testen skal benyttes daglig.

Autoklav-40b-1600x800.jpg