Gå til hovedinnhold

Har din tannklinikk registrert alle røntgenapparater?

Er du klar over meldeplikten? De aller fleste tannklinikker er utrustet med røntgenapparater, både intraorale og ekstraorale. For at klinikkene skal få lov til å benytte seg av røntgenapparatur stiller strålevernsforskriften noen krav.

§13 Meldeplikt

Paragraf 13 sier i korthet at alle røntgenapparater skal meldes hos DSA (Direktorat for Strålevern og Atomsikkerhet). Den samme paragrafen sier også at «Strålekildene skal ikke tas i bruk før virksomheten har fått bekreftelse på at meldingen er mottatt»*. Dvs at røntgenapparatet ikke er tillatt benyttet med mindre det er registrert.

Registering CBCT røntgenkilde.jpg

Hvem er så ansvarlig for at apparatene meldes?

Denne oppgaven er beskrevet i §17 Strålevernkoordinator, i punktet - Melde røntgenapparater og laser klasse 4 til Statens strålevern (se kap. 2.4).

Det er dermed ikke anledning til forhandleren å melde inn røntgenapparater på vegne av
tannklinikken, ansvaret påligger tannklinikken. Røntgenapparatur meldes via DSAs meldesystem for strålekilder, https://ems.dsa.no. Røntgenapparater som avhendes skal også meldes i sammeportal.

Inngående informasjon om alle praktiske forhold vedrørende registrering av røntgenapparatur finner du i DSAs «Veileder 14 - Veileder om strålebruk innen odontologi».

Skrevet av Roger Rasmussen i Plandent, produktspesialist på røntgen og strålevern

Kilde: Veileder om strålebruk innen odontologi

stripegrey.jpg

Du kan også lese mer om

Tips og Triks Planmeca ProSensor

En røntgensensor fra Planmeca er et godt arbeidsverkstøy. Med noen gode rutiner knyttet til bruken av sensorene vil de få et langt liv. Her får du noen tips og triks til ProSensor.
Les mer

Ofte stilte spørsmål om røntgen - en hurtigguide

Som diagnostisk hjelpemiddel er røntgenundersøkelser et essensielt verktøy på tannlegeklinikken. I vår røntgenguide finner du svar på ofte stilte spørsmål rundt røntgen, strålevern og opptaksteknikk.
Les mer

Finn riktig røntgenholder

Det finnes et stort utvalg av ulike røntgenholdere, størrelser, farger og produsenter. Mye avhenger også om du bruker sensor eller fosforplater. Her finner du riktig holder til ditt utstyr.
Les mer