Gå til hovedinnhold

Proaktiv bærekraft med fjernovervåking

Vet du hva skjer i motorrommet på klinikken? De færreste har full kontroll på motorrommet i tannklinikken. Så lenge det durer og går er du fornøyd. Det er likevel ting som påvirker både miljøet, lommeboken og klinikkdriften hvis du ikke passer på. Det er blant annet strenge krav til amalgamutskilling og håndtering av dette avfallet. Klinikken har ansvaret for at det håndteres på en forsvarlig måte.

skjerm viser tilstand til maskinene på motorrommet

Aktiv eller passiv løsning

Det finnes ulike systemer. Passive løsninger med amalgamfilter som skiftes med faste intervaller, eller aktive løsninger der du automatisk får beskjed om å tømme amalgamfilteret.

Passive amalgamfiltre er gamle og utdaterte løsninger som bør skiftes ut dersom man ønsker et bevisst forhold til miljø og økonomi over tid. Ved en passiv løsning med filterbytter risikerer man å betale unødig for flere filterbytter selv om det ikke er fult. Det tilkommer både unødig emballasje og fraktkostnader. I verste fall vil klinikken forurense miljøet med amalgam hvis byttet skjer for sent.

Fjernovervåking – bærekraft i praksis

For å sikre en bærekraftig håndtering av amalgamavfall er det viktig med en aktiv løsning på motorrommet. Dürr har en amalgamutskiller som aktivt sier fra når det er på tide å tømme separatoren. Ikke før – og ikke etter.

nettverkskobling på motorrommet til varslingsboks i resepsjonenmotorrommet Eksempel på nettverkskobling fra amalgamseparator i motorrom til varsligsboks som sitter ved døren til resepsjonen

Den er tilkoblet en varslingsenhet som i dette tilfelle er plassert ved resepsjonen i klinikken. Personalet vil dermed få en proaktiv beskjed gjennom varsleren når separatoren er full. Da kan de selv tømme separatoren for amalgam. Klinikken sikrer dermed at miljøgifter ikke havner i avløp og i naturen. Samtidig sparer man betydelige beløp på filterbytter over tid.

Ny teknologi gir besparelser

I dette eksempelet vil klinikken spare både tid og penger. De slipper dyre serviceintervaller og tar kontroll over eget motorrom. Varslingsboksen i resepsjonsområdet er koblet med nettverkskabel til motorrommet. Den gir et enkelt signal til personalet når det er tid for ettersyn. Veldig lett og oversiktlig. Løsningen med aktiv overvåkning via varslingsboksen kan også utvides gjennom en enkel programvare.

Fjernovervåkning av motorrommet via denne programvaren åpner for at man også kan innlemme sugemotor og andre produkter i en felles overvåkning.

App viser tilstanden til utstyret på motorrommet
Personalet kan få beskjed via en app i mobilen

Jo flere – desto bedre

  • Har man flere klinikker blir fordelene enda større. Da kan man enkelt administrere og overvåke status på de ulike lokasjonene uten å fysisk reise ut. Dette kan gi store besparelser i tid og penger. Gjennom programvaren kan man se alle enhetene på klinikkene, overvåke status på det enkelte produktet og proaktivt planlegge vedlikehold.
  • Både kjeder, offentlig tannhelse og større klinikkmiljøer vil ha god nytte av denne type løsninger.
  • Stor miljøgevinst
  • Proaktiv overvåking er også mer bærekraftig og miljøvennlig. Det ligger store miljøgevinster i å kunne redusere antall servicereiser og oppmøter på klinikk bare for å utføre rutinesjekker som like godt kan overvåkes gjennom fjerndiagnose. Vi ser at flere og flere produkter lar seg fjerndiagnostisere. Dette vil gi store besparelser for våre kunder i fremtiden når de velger å ta slike løsninger i bruk.
  • For offentlige klinikker vil dette også være viktige aspekter i fremtidige anskaffelser hvor det settes krav til at miljø skal være en stadig viktigere del av evalueringskriteriene.

Ønsker du å vite mer om hvordan du kan drifte klinikkene mer bærekraftig og spare penger kan du kontakte oss for en nærmere analyse av mulighetene hos deg.

Skrevet av Heiko Heilmann, salgssjef utstyr 2024

stripegrey.jpg

Du kan også lese mer om

Erfaring med Baldus lystgass - hva sier brukerne

De fleste klinikker har pasienter som er redde for å gå til tannlegen og som gjerne avlyser den årlige kontrollen gang etter gang. Det er omtrent ett år siden vi introduserte Baldus lystgassystem, og vi har installert det hos flere klinikker fra Nord til Sør. Her har vi snakket med to av klinikkene som deler sine erfaringer
Les mer

Rystende fakta om hvordan tannleger er utsatte for vibrasjoner i arbeidet

Flere studier viser at tannleger er overrepresentert når det gjelder skader på nervekanaler, som kalles hvite fingre eller Raynauds fenomen. Smerte, nedsatt følelse og nummenhet er noen av de vanligste symptomene. Langsiktig eksponering kan til og med lede til mer alvorlige plager, som muskelsvakhet og nedsatt rørlighet i hender og armer.
Les mer

Maskinrommets arbeidshester

Det er mange arbeidshester i samfunnet man sjelden ser eller legger merke til. De jobber og sliter dag ut og dag inn, uten mer annerkjennelse enn at de får oppmerksomhet hvis de plutselig skulle legge seg ned. Kompressorer og sugemotorer er slike arbeidshester du ønsker skal gå og gå i år etter år. Bli kjent bedre kjent med de beste.
Les mer