Gå til hovedinnhold

Pasientene ønsker hvitere tenner

Flere og flere ønsker seg hvitere tenner, helst på en enkel måte og ikke så kostbart. Les tannpleier Tanja Falck sine gode råd.

mange pasienter ønsker hvitere tenner

Årsaker

Det er mange årsaker til at tennene blir misfargede. Det kan komme av snus og tobakk, systemiske eller medisinske sykdommer, aldersbetinget misfarging og misfarge på grunn av medikamentell behandling. Vi kan bleke tenner enkelt med Opalescence, som bryter ned misfarge som kommer innenfra. Dette kan gjøres både som en forberedelse til videre tannbehandling som laminater, kompositt eller kroner. Eller som en ren blekeprosess for å oppnå et hvitere smil.Tenner som har vært utsatt for traume, kan ha en grålig misfarge. Dette kan i enkelte tilfeller blekes medisinsk hos din tannlege med Opalescence Endo dersom tannen har vært endobehandlet.

Hvilke pasienter ønsker bleking?

Alle aldersgrupper ønsker hvitere tenner. De unge og voksne har gjerne et sterkt ønske om å få hvite tenner på en enkel og litt rimelig måte. Pasienter som har store behandlinger på tennene fra tidligere, trenger nok både bleking og konserverende behandling i form av kompositt, kroner og laminater i kombinasjon. I media er det i dag mange artikler der vi ser mennesker med strålende, hvite smil. De unge bloggerne har også stor påvirkningskraft på sine lesere, og det er ingen hemmelighet at vi lar oss påvirke. Det er mange produkter på markedet, og ikke alle er like bra. Det vil jeg komme tilbake til.

Anamnese er første trinn i blekebehandlingen

Kan vi bleke tenner på periopasienter?

Pasienter med kronisk marginal periodontitt som er stabil, kan blekes. Sykdommen må være under kontroll, og pasienten må ikke ha noen form for ubehag. Jeg forhører meg alltid med pasientens tannlege eller periospesialist før bleking igangsettes. Bleking kan ha en motiverende effekt, pasienten oppfordres og blir videre opptatt av god oral hygiene. Det i seg selv kan holde sykdommen i sjakk. Til tross for tannbleking, skal pasienten følge systematisk perio vedlikeholdsbehandling hos sin tannpleier eller tannlege.

Hva gjør vi når pasienten vil bleke tenner?

Start ALLTID med anamnese. Har pasienten noen indikasjoner på at tennene ikke kan blekes? Ta en full undersøkelse av tenner og bløtvev i munnhulen. Kontroller fyllinger. Er det tenner som er kronebehandlet tidligere? Er det frakturer eller mistenker du som behandler at det er mikrolekkasjer? Ta røntgenbilder for å se om det er karies eller andre behandlingsbehov som må utføres først.
Om pasienten er gravid eller under 18 år, skal du IKKE bleke tennene på pasienten.
Rens alltid tennene til pasienten med airflow eller pussepasta før behandlingen starter.
Ta deretter fargen på pasientens tenner med VITA skalaen. Dersom pasienten allerede har hvite tenner er det ikke nødvendig å starte med tannbleking. Vis pasienten med et speil, og vis fargeskalaen.
Når du som behandler og pasienten er enige om å bleke tenner, ta alltid kliniske fotos, og spør hvilke forventninger pasienten har til resultatet.

Blekeskinner kan frenmstilles på klinikken eller på et laboratoriumPasienten skal ha et kostnadsoverslag. Enten det bare er ren bleking eller om det er andre behov som må utbedres i tannsettet. For egen del anbefales det sterkt å la pasienten skrive under på en samtykkeerklæring.
Ta avtrykk av pasienten, enten analoge med alginat eller digitale avtrykk. Skinner kan du fremstille selv eller til tanntekniker. Det er ulik praksis ved de ulike klinikkene.

Informasjon viktig

Gi pasienten god informasjon om blekeprosessen. Forklar hva som skjer, og ulike metoder for bleking. Vi bruker Opalescence 10 % og 16 % for det meste. Det er fullt mulig å sove med Opalescence 10 % da virketiden er 8-10 timer. Opalescence 16 % er fin til dagbleking. Anbefalt bleketid er 4-6 timer, men man kan bruke skinnene 2 timer daglig, prosessen vil ta litt lengre tid.
Disse produktene gir fine resultater etter 5-10 dagers bruk.

det er viktig at blekskinnen sitter godt og tilpasses pasientenJeg tar alltid inn pasienten til en kontroll midt i blekeperioden. Når pasienten er ferdig med blekeprosessen eller har oppnådd ønsket resultat, tar jeg pasienten inn til sluttkontroll og tar farge med VITA skalaen på nytt. Ta denne kontrollen et par dager etter at pasienten er ferdig å bleke, da er tennene rehydrert. Husk alltid å journalfør før- og etterfargen. Informer alltid pasienten om å unngå drikke med farge og mye syre som rødvin, kaffe og te, mørk brus og ulike juicer, samt syrlige frukter.

Hva med pasienter som ikke vil ha tilpassede skinner eller bare vil ha en oppfriskning?

Vi kan tilby pasienten en enkel løsning med Opalescence GO. Dette er en engangsskinne som bleker fra molar til molar. Skinnene inneholder 6 % H2O2 som er tillatt styrke til bleking som ikke er medisinsk. Pasienten bruker denne 60 - 90 minutter daglig til ønsket resultat er oppnådd. Ta alltid samme forundersøkelse som på pasienter som skal ha individuelt tilpassede skinner.

Kort om Opalescence blekegel

Blekegeleen inneholder karbamidperoksid og fluorid, i tillegg til vannstoff (H2O2)

  • Bleking - kundetilpassede blekeskinner til hjemmebruk.
  • Klebende, viskøs gel, gjør at skinnene sitter fast og at geleen ikke flyter ut.
  • Kan brukes dag eller natt.
  • To konsentrasjoner 10 % og 16 %, finnes i tre smaker (Mint, Melon og Regular).
  • PF (kaliumnitrat og fluorid) styrker emaljen og reduserer sensitiviteten.
  • Kan oppbevares i romtemperatur.

Ising kan forekomme etter blekebehandlingHva om pasienten får ising i tennene?

Be pasienten si fra om han opplever sensible tannhalser, ising i tennene, ikke alle får det, men det forekommer. Ved ising foreslår jeg å bruke et produkt som hurtig fjerner sensibiliteten.
UltraEZ er en desensibiliseringsgel med 3 % kaliumnitrat og 0,25 % nøytral fluorid, med depotfrisettelse av virkestoffet. Geleen er uten smak og fjerner raskt isingen.
UltraEZ kan med fordel brukes av pasienten som bleker tenner da de allerede har individuelt tilpassede skinner. Ha i UltraEZ gel i skinnene, ha den på i 15-60 minutter før og etter bleking. UltraEZ er også tilgjengelig for pasienten som engangsskinner, for eksempel til Opalescence GO.
UltraEZ har en sammensetning av kaliumnitrat og fluorid, og kan gjerne brukes på tenner med eksponerte røtter, etter bleking, ved abrasjonsskader og kjemiske, samt termiske forandringer.
For pasienter som er plaget av sesibilitet kan også redusere tiden med blekeskinnene på, det er fullt mulig å bleke annen hver dag. Bruk Opalescence Sensitiv Relief tannkrem.

Opalescence tannkrem
Utmerket for å ta vare på det hvite smilet etter tannbleking. Den rengjør tennene godt og løser opp fargepigmenter. Tannkremen er patentert, er uten triclosan og har lav RDA og er derfor skånsom for dentin, emalje og tannrestaureringer. Inneholder sodiumfluorid og har et høyere fluoropptak enn andre tannkremer.
Leveres i tre varianter, original, Sensitiv Relief og Whitening, alle med en Cool Mint smak som varer lenge og gir frisk pust. Sensitiv Relief inneholder kaliumnitrat som vil redusere sensibilitet, i tillegg til originalens fordeler.

Hvorfor bruke Opalescence for et hvitere smil?

Produktene er patenterte, og ble lansert i 1989 av Dr. Fisher. I 1997 ble blekeproduktene tilsatt kaliumnitrat og fluorid. Produktene vel utprøvd, og er EU-godkjente. I 2012 ble det i den europeiske kommisjonen vedtatt at blekemidler som inneholder peroksider KUN kan selges gjennom tannklinikker. Det høyeste tillatte innholdet av peroksider er 6 % (tilsvarer 16 % karbamidperoksid).
Produktene som selges over nettet eller andre steder leveres ikke med individuelle skinner, det tas ingen forundersøkelse eller etterkontroll, med andre ord er det ingen som sjekker kariesforekomst, dårlige fyllinger, eller om det er andre indikasjoner på at bruker ikke kan bleke tennene sine. Det er heller liten og ingen vitenskapelig effekt av hva disse produktene har.

Av Tanja Falck, tannpleier. Skrevet i 2020