Gå til hovedinnhold

Protetikk er teamarbeid

Å finne ut hvor du skal sende dine digitale filer eller avtrykk kan være komplisert og forvirrende. Vi gir deg noen gode råd for å velge riktig tannteknisk laboratorium for din protetikk

Hva bør du vurdere når du skal velge samarbeidspartner?

Å finne ut hvor du skal sende dine digitale filer eller avtrykk kan være komplisert og forvirrende. Kanskje er du nyutdannet og synes det er vanskelig å velge blant tannteknikere og laboratorier? Kanskje har du lyst til å begynne med digitale avtrykk, men din gamle partner kan ikke ta imot? Uansett hvilken grunn du har kan det være lurt å ha tenkt igjennom hva som er viktig for deg. Vi gir deg noen gode råd for å velge riktig tannteknisk laboratorium for din protetikk.

protetikk modeller fra tannlab-1600x800.jpg

Kvalitet på sluttresultat

Kvaliteten på sluttresultatet er alfa og omega for å få fornøyde pasienter og også et godt omdømme for klinikken. Med gode løsninger vil fornøyde pasienter anbefale deg videre. I et marked som stadig blir presset på pris er det mange tannleger som lar seg friste av det rimeligste tilbudet, eller velger å sende protetikk direkte til utlandet fordi de har hørt at der er det penger å spare. Men det er ikke en selvfølge at lav pris gir deg ønsket kvalitet over tid. Forsikre deg heller om at din tanntekniker leverer jevn og forventet kvalitet. Betal litt ekstra hvis det er det som skal til. I det lange løp vil det lønne seg.

kvalitet-protetikk-1600x800.jpg

Rådgivning og støtte

Det er ingen tvil om at metodene for å ta avtrykk er i utvikling. De siste årene har det vært en enorm økning i tannleger som har tatt i bruk løsninger for en digital arbeidsflyt. Ny teknologi setter krav til både tannleger og tanntekniske laboratorier, og kan i mange tilfeller medføre usikkerhet. Da kan det være godt å ha en tannteknisk partner som kan gi gode råd og veilede deg, via fjernstyring, f.eks. mens du har pasienten i stolen eller bare når du trenger en bekreftelse på at avtrykket du har tatt holder riktig standard. Sats på en partner som kan gi gode faglige anbefalinger og har solid erfaring på fagfeltet.

3shape-tannteknikk-1600x800.jpg

Digital arbeidsflyt

Det utdannes stadig flere unge tannleger som stiller krav til enklere metoder og ny teknologi når de skal levere sine avtrykk. Tiden per pasient er knapp og det er mye som skal håndteres mellom hver behandling. At din tanntekniske partner tilbyr en digital plattform hvor du kan levere alle dine avtrykk enkelt med et klikk kan gi deg ekstra tid per pasient, eller en mulighet for å ta imot flere pasienter. Sjekk også hvilke skannere tannteknikeren kan ta imot avtrykk fra. Ikke alle leverandører av intraorale skannere baserer seg på samme filtype.
Skal du investere i CAD/CAM utstyr kan det være greit å snakke med en tanntekniker som har erfaring med digitale avtrykk og som kan veilede deg i valget.

digital-arbeidsflyt-1600x80.jpg

Forutsigbarhet

Tålmodighet er en dyd sies det, men det er lite som kan være mer frustrerende enn å vente på protetikk fra en tanntekniker som ikke klarer å levere til avtalt tid. Resultatet blir fort irritasjon og misfornøyde pasienter som må få en ny time. Forutsigbarhet og tillit mellom klinikk og laboratorium i forhold til levering bør være en forutsetning for et godt gjensidig samarbeid.

Protetikk-henvendelser-1600.jpg

Kommunikasjon

Kommunikasjon og tilbakemelding mellom tannlege og tanntekniker er viktig. I mange kasus er det flere mulige løsninger. Å velge en tanntekniker med et godt kommunikasjonsverktøy med mulighet for tilbakemeldinger for å utveksle råd, erfaringer og gi anbefalinger kan være et nyttig tips når du skal velge samarbeidspartner. Flere større laboratorier har i dag digitale plattformer hvor du får svar med en gang.

Synes du det er mye å tenke på? Vær trygg på at når du har funnet laboratoriet som passer for deg, og dere har investert tid og ressurser i hverandre, da vil din praksis utvikle seg videre gjennom et godt og langt samarbeid. Til gjensidig nytte og glede, for både deg, tannteknikeren og dine pasienter.

Av Bengt Mathisen, direktør for Tannlab og Cecilie Sæther, digital markedsfører, publisert 2020

stripegrey.jpg

Du kan også lese mer om

Programvare CAD/CAM

Det finnes mye å velge i når det gjelder programvare for CAD/CAM og en digital arbeidsflyt. Hos oss i Plandent tilbyr vi løsninger fra 3Shape og Planmeca. Vi hjelper deg å finne den løsningen som passer best for din klinikk.
Les mer

Intraoral skanning - scan og send

En intraoral skanner er alt du trenger for å kunne sende digitale avtrykk. Plandent tilbyr de beste skannerne fra Planmeca og danske 3Shape.
Les mer

Labscanner fra 3Shape

Grunnpillaren for et digitalt laboratorium er en solid scannerløsning som er rask og nøyaktig, sammen med kraftig tilhørende CAD/CAM programvare.
Les mer