Gå til hovedinnhold

Er klinikken klar for ferien

Skal du stenge klinikken for en periode er det greit å ha følge noen gode råd slik at alt utstyr fungerer som det skal ved åpning.

Hvordan gjøre tannklinikken ferieklar

Ferien som kommer er vel etterlengtet. Kanskje skal du reise på hytta eller ta en utenlandstur?

Men først må vi sørge for at klinikken og utstyret også gjøres klar for ferie og stillstand. Her er noen gode tips for en ferieklar klinikk, da vil alt være gå som smurt når ferien er over

Tannhelsesekretær-på-tannklinikk.jpg

Hvordan lagre kjøleskapsvarer og andre sensitive forbruksvarer på tannklinikken?

Mye av forbruksvarene bør lares mørkt og kjølig. Kanskje er de plassert i behandlingsrommene som solen varmer opp? Da bør de flyttes til lager, resepsjon eller andre deler av klinikken der det ikke blir like varmt og solen ikke slipper til. Er det montert markiser eller persienner, bruk disse.

Anestesimidler tåler ikke varme høyere enn 25 °C så de bør oppbevares i kjøleskap sommeren gjennom. Produkter av lateks eller gummi, kofferdam, hansker, gummipolerere osv tåler også varme og lys dårlig. Bondig, kompositt, sementer og avtrykksmaterialer bør legges i kjøleskap når sommervarmen kommer, og tas ut en stund før bruk for å akklimatiseres.

Har du husket å bestille slik at du har materiell når du er tilbake?

Bruk litt tid på å se over lageret og legg gjerne inn en bestilling i netthandelen før du tar ferie. Du kan endre leveringstidspunktet slik at varene kommer med en gang klinikken åpner igjen. Da slipper du stresset med å bestille varer med en gang ferien er over.

Ryddetid

Blir det litt roligere når det nærmer seg ferien benytt sjansen til å rydde og vaske i skuffer og skap. Sjekk holdbarhet på materialer og sterilt utstyr, kanskje må noe steriliseres på nytt. Når man stenger for ferien bør alt som vanligvis står fremme på benker og bord plasseres i lukkede skap. Pauserom med kjøleskap, resepsjon mm har sikkert også godt av en omgang med klut og såpe.

Kjoleskap-tannlege.jpg

Informer pasientene om når du er tilbake

Informer pasienter på hjemmeside, Facebook mm om ferielukking og fortell hvor de kan henvende seg ved behov for akuttbehandling. Si fra til tannlegevakt du henviser til slik at de vet det kan komme pasienter fra din klinikk.

Avbestill eventuelt vaskebyrå, avis, matlevering eller andre tjenester.

Vedlikehold av dentalt utstyr før ferie

Det kan være lurt å benytte anledningen til å rydde opp, rense, smøre og gjøre utstyret best rustet til feriemodus. Har du roterende instrumenter som skal repareres? Send de inn til oss så jobber vi mens du har fri. Har du ikke våre praktiske esker for innsendelse av småreparasjoner så kan du bestille de her:

Unit-compact-i5-1600x800.jpg

Vedlikehold av roterende instrumenter

Vask/desinfiser, smør og steriliser alle brukte instrumenter før ferien. Ikke la det ligge kontaminerte, skitne instrumenter til etter ferien, da kan de være vanskelig å få rene.

  • Gi chucken på de roterende instrumentene litt ekstra olje ved bruk av Orbis smøremiddel, KaVo spray ell. (hindrer at bor sitter fast). Ta micromotoren av slangen, ta av hylsen og rengjør med en myk og lofri klut. Smør O-ringene.
  • Ta turbinkoblingen av slangen for å hindrer algevekst. Smør O-ringene
  • AirFlow og lignende, tøm ut pulveret fra beholdere og oppbevar pulveret lufttett. Kjør apparatet og blås det tomt for pulver. Dette bør også gjøres daglig slik at de ikke tetter seg.

roterende-instrumenter.jpg

Hva gjør jeg med unit og amalgamseparator

  • Uniten har glatte rene flater som kan desinfiseres med sprit eller FD322.
  • Setetrekk vaskes med mildt såpevann og ved behov kan Ultra Relax trekk desinfiseres med sprit eller FD322.
  • Skyll gjennom vannslanger med mye vann før og etter ferien for å hindre algevekst.
  • I tillegg til bruk av Orbis Desinfeksjon for sug eller Dürr Orotol Plus etter hver arbeidsdag skal MD555 brukes ved behov eller ukentlig til rens av sugesystem på unit.
  • Rens/kontroller Orbis grønn sil eller Dürr gul sil
  • Sjekk skiftekopp og se etter om det finnes ekstra skiftekopp til riktig amalgamseparator på klinikken. CAS1 – Combisep – CA4 – AZ100.

filter-og-orotol-1600x800.jpg

Motorrom

Sjekk at kompressor og sugemotor er slått av og at ventilasjonen er god og at det ikke er lekkasjer. Temperaturen i rommet må ikke overstige 40°C når motorrommet er i drift.

Filter på kompressor kontrolleres om indikator på tørke er blå og ikke rød. Rød indikator betyr fuktig luft i kompressoren. Dette er ikke bra, kontakt oss.

Autoklav

Skru av autoklaven før rengjøring og dra ut støpsel ut av veggkontakten. Vær sikker på at kammeret ikke er varmt. Bruk en myk og lofri klut, ikke bruk skarpe gjenstander, gjennombløt kluten med sprit eller et mildt vaskemiddel, ikke bruk skummende oppvaskmiddel (Zalo).

Autoklav-steril.jpg

Vann og luft

Det er meget viktig at vannkraner/magnetventil til behandlingsrom og steril alltid stenges ved dagens slutt. Dette er ekstra viktig før ferien. Kontroller at vannkraner/magnetventil fungerer når de er stengt ved å tappe vann i spyttebollen. Kommer det vann må årsaken finnes.

Sjekk lageret med reservedeler

Sørg for at lageret med pærer, O-ringer, pakninger, sikringer o.l. er oppdatert. Ha alle reservedelene på en fast plass, da finner man lettere frem når noe skal byttes. Benytt også anledningen til gå over alle bruksanvisninger, vedlikeholdsrutiner, feilmeldingsoversikt, tekniske tips osv elektronisk eller i HMS perm.

Ved å gjennomføre disse enkle tiltakene før du stenger, kan du ta ferie med god samvittighet og vite at utstyret fungerer når du er på plass igjen.

Kenneth-har-tatt-ferie.jpg

Skulle du likevel trenge hjelp er teknisk avdeling klar til å rykke ut hele ferien.
Vi treffes på 22 07 27 27 eller på e-post service@plandent.no

Lås døren godt, nyt ferien, husk solkrem og en god bok !

Artikkelen ble skrevet av Aina Eliassen og Jan Morten Knudsen, Sist revidert juni 2023

stripegrey.jpg

Du kan også lese mer om

Hva gjør du når sugemotor eller kompressor svikter

Uten sug og luft er det vanskelig å kunne behandle pasienter. En sikker drift er en god veileder for suksess. Hva kan du selv gjøre for å vedlikeholde sugemotor og kompressor? Vi gir deg tipsene du trenger for vedlikehold av motorrommet
Les mer

Gammel unit, reparere eller kjøpe ny?

Hvor lenge skal jeg holde liv i uniten før jeg med god samvittighet kan kjøpe ny? Dette spørsmålet stiller alle seg en gang i blant. Finnes det et godt svar, et riktig svar?
Les mer