Gå til hovedinnhold

Hvilket røntgen til hvilket behov?

Det finnes mange typer røntgen enheter å velge mellom, men hvilket er det beste for din klinikk? Vi hjelper deg å finne riktig røntgen for ditt behov.

Riktig røntgen til rett formål

Den 8.november 1895, mens han drev forsøk med elektrostatiske utladninger fra vakuumrør oppdaget Konrad Røntgen at det avtegnet seg et flimrende bilde på en papplate som var påført et lag med barium platinocyanid. Røret avga en form for stråling, men hva var egentlig dette? Han ga strålene det midlertidige navnet X-stråler, hvor x sto for «ukjent». Forsøkene fortsatte og, seks uker senere tok han det første bildet av sin kones hånd. Dette var det første røntgenbildet.

Stålene som ble generert av katoden i vakuumrøret fikk hans navn, nemlig Røntgenstråler. Røntgen har siden fått mange bruksområder, ikke minst i odontologien. Røntgenbilder er blitt et essensielt verktøy for kontroll og diagnostikk av tennenes tilstand. Røntgen brukes også i forbindelse med behandlingsplanlegging

Røntgen-alle-1600x800.jpg

Hvilke typer røntgenundersøkelser har vi?

Vi snakker i hovedsak om to typer røntgenopptak. Intraoralt; som utføres med filmen plassert inne i munnhulen, og ekstraoralt; hvor filmen er plassert på utsiden av hodet.

For å utføre intraorale bildeopptak trenger man et flyttbart røntgenapparat og et opptaksmedium. Fra starten av brukte man røntgenfilm som ble eksponert med røntgenstråler og deretter fremkalt i en fremkaller. I dag er røntgenfilmen erstattet med heldigitale røntgensensorer som feks Planmeca ProSensor eller fosforplatescannere. Planmeca ProScanner 2 er et alternativ, Dürr VistaScan et annet. Plandent leverer alle disse variantene.

Prosensor-1600x800-2.jpg

Egenskaper for de ulike typer intraoralt opptaksutstyr

Planmeca Prosensor

 • Bilde på skjerm i løpet av 3-4 sekunder.
 • Velg mellom tre størrelser.
 • Holdbare, sensorer er ca 4 mm tykke og stive.
 • Kan dyppes og desinfiseres i sprit (Beskyttes med plasttrekk under bruk)
 • Super bildekvalitet med lav stråledose.
 • Benyttes med Planmeca Romexis programvare.
 • Leveres også med twaindrivere.
 • Tilkobling via nettverk

Dürr Vistascan

 • Fosforplater leses på 10 sekunder og oppover.
 • Velg mellom filmer i størrelse 0-4
 • Filmene er tynne og bøyelige.
 • Desinfiseres med eget desinfeksjonsmiddel (Beskyttes med plasttrekk under bruk).
 • Super bildekvalitet med lav stråledose.
 • Benyttes med Planmeca Romexis programvare.
 • Leveres også med twaindrivere.
 • Tilkobling via nettverk.

Proscanner-2-1600x800-2.jpg

Planmeca Proscanner 2

 • Fosforplater leses på 10 sekunder og oppover.
 • Velg mellom filmeri størrelse 0-2
 • Filmer er tynne og bøyelige.
 • Desinfiseres med eget desinfeksjonsmiddel. (Beskyttes med plasttrekk under bruk)
 • Super bildekvalitet med lav stråledose.
 • Benyttes med Planmeca Romexis programvare.
 • Leveres også med twaindrivere.
 • Tilkobling via nettverk.

Intraoral-røntgen2-1600x800.jpg

Røntgenapparat

Opptaksutstyret kan benyttes med alle typer intraorale røntgenapparater. Vi anbefaler Planmeca ProX røntgenapparat, som er mikroprosessorstyrt og gir rørspenning i området 60-70kV.
Strømstyrken kan varieres fra 1-8 mA. Røntgenrøret er DC-kontrollert og leverer derfor en støyfri røntgenstråle. Monteringsalternativene er på unit, i tak, på vegg og om ønskelig på gulvsøyle.
Apparatet betjenes manuelt eller ved hjelp av forhåndsprogrammerte knapper. Stråledosene er programmert i henhold til alara-prisippet og er tilpasset både barn og voksne.

Les også: Hva sier lovverket om røntgen i tannlegepraksisen

Panorama

Planmeca produserer et godt utvalg ekstraorale røntgenapparater, tilpasset tannklinikkenes ulike behov for røntgendiagnostikk. Planmeca ProOne er apparatet for klinikken som trenger panoramabilder i god kvalitet. Apparatet er et rent panoramapparat.

Planmeca Promax 2D finnes i 2 varianter, med 2 eller 3 ledds SCARA arm. Med 2 ledd er den ypperlig for bruk hos kjeveortoped. Med tre ledd får klinikken tilgang til et stort spekter av opptaksmuligheter. Dette apparatet kan også utstyres med Cephalostat.

ProMax 3D CBCT

ProMax 3D tilbys i 5 varianter. Alle apparatene kan utstyres med ett eller flere programalternativer som Planmeca CALM bevegelsesartefaktkorreksjon, Planmeca ULD lavdose bildeopptak, endomodus, 3D dentalprogrammer, 3D ENT programmer, 3D ansiktsfoto, 3Dmodellscann, SureSmile sertifisering, 4D kjeveopptak, Cephalostat one-shot eller scanning. Merk at ikke alle apparater kan leveres med alle programmer.

viso-1600x800-2.jpg

Viso CBCT

Planmeca Viso G5 har et stort utvalg volumstørrelse og er optimal for de fleste opptaksformål, spesielt implantatbehandling, orthodonti og kirurgi

Planmeca Viso G7 klarer alle volumstørrelser fra små spesialkasus til bilder av hele hodet. God til traumebehandling, kirurgiske og orthodontiske behandlinger så vel som TMJ, øre, sinus og luftveisdiagnostikk.

Artikkelen er skrevet av Roger Rasmussen i Plandent

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev. Få tilsendt siste nytt fra Plandent, gode tilbud, nyttige tips og andre dagsaktuelle tema innenfor dental helse.

Røntgen

Røntgenbilder er et av dine beste diagnostiske verktøy og det er viktig å velge riktig røntgen til din klinikk. Vi har gode alternativer for intraoralt røntgen og panoramarøntgen fra enkle modeller til CBCT og 3D-røntgen.

Se vårt utvalg av røntgen

Romexis bildebehandling

Planmeca Romexis er det mest omfattende bildebehandlings-programmet for 2D- og 3D-bilder som oppfyller alle bildbehandlings-behov man måtte ha på en klinikk uavhengig av utstyr.

Bli kjent med Romexis

Romexis® moduler

Planmeca Romexis®-programvareplattformen inneholder mange moduler og verktøy for et bredt spekter av spesialiteter.

Les mer om de ulike modulene..

stripegrey.jpg

Se også..

Intraoralt røntgen

Liten i størrelse, enkel posisjonering og høy kvalitet på intraorale bilder.
.

Se mer..

3D-røntgen

Premium 3D-bildekvalitet med minimal stråling
.

Se mer..

Planmeca ProX

Vår intraorale røntgenapparat gir en brukervennlig og presis posisjonering, enkelt bildeopptak og bilder med høy oppløsning til alle klinikker.

Se mer..

Dürr Vistascan

VistaScan er meget brukervennlig og krever et minimum av plass i behandlingsrommet eller ved en felles opptaksstasjon

Se mer..