Gå til hovedinnhold

Injectable Moulding teknikk

Les om dette kliniske caset der man med enkle midler lukker et diastema mediale. Samtidig har teknikken mange fordeler.

Tannlege Wuva Kassahun og tanntekniker Samir Madrane

Klinisk case skrevet for GC av Wuba Kassahun (til venstre) tannlege og eier, Eiksmarka Tannlegesenter. Styreleder og grunnlegger av Tannhelse Uten Grenser og Samir Madrane (til høyre), autorisert tanntekniker, eier og daglig leder av Creadent AS. Styremedlem og ansvarlig for tannteknikk/protetikk i Tannhelse Uten Grenser

Introduksjon

Diastema mediale er definert som et gap eller et mellomrom større enn 0,5 mm mellom de proksimale flatene til de sentrale fortenner (ref 1). Tilstedeværelse av diastema mediale kan for noen pasienter være en estetisk utfordring. Ulike behandlingsmetoder er tilgjengelige for lukking av diastema. Riktig valg av materiale og behandling smetode er av størst betydning for et vellykket behandlingsresultat (ref 2). En omfattende behandlingsplanlegging bør derfor inkludere bestemmelse av etiologiske faktorer, bløtvevsmorfologi, okklusjon, pasientbehov og estetiske vurderinger for å oppnå et tilfredsstillende utfall. Mulige alternativer er kjeveortopedisk behandling, protetiske løsninger eller oppbygging med kompositt.

Mange fordeler

I denne kasusrapporten ble lukkingen av diastema mediale utført med injection moulding teknikk ved hjelp av kompositten G-ænial Universal Injectable (GC). Denne typen behandling har flere fordeler; minimal invasiv tannbehandling (ingen tannpreparering), det er ikke behov for bedøvelse, man unngår flere tidkrevende besøk, den gir et forutsigbar sluttresultat og det er dessuten en relativt rimelig behandling for pasient sammenlignet med de andre nevnte alternativene.

Klinisk case

Injectable Moulding teknikk med G-ænial Universal Injectable
Figur 1 til venstre, figur 2 til høyre

En 30 år gammel mann henvendte seg fordi han var misfornøyd med utseendet på fortennene og ønsket å lukke mellomrommet mellom tennene i overkjeve front (figur 1 og 2). Det ble gjennomført en grundig klinisk og røntgenologisk undersøkelse. Pasienten hadde ingen behandlingstrengende karies og viste god periodontal helse. Han hadde en tykk gingival fenotype og en ganske symmetrisk gingival arkitektur. Klinisk undersøkelse viste redusert hjørnetannsføring ved laterusjon. Pasienten ønsket også en lysere farge på tennene. I den første seansen ble det tatt digitalt avtrykk, kliniske bilder både intraoralt og ekstraoralt samt videoer for behandlingsplanlegging og fremstilling av mock-up. Vita fargeskala (Vita classic A1 – D4, Vita Zahnfabrik) ble brukt til valg av farge i samråd med pasienten.

Moulding teknikk med G-ænial Universal Injectable Bilde 3 til venstre og figur 4 til høyre

Fargeuttak med fargeprøver av kompositt direkte på tann. Det ble valgt A1 og A2 for henholdsvis fortenner og hjørnetenner. Tanntekniker Samir Madrane fra Creadent var med på behandlingsplanleggingen og designet en mock-up av ønsket sluttresultat fra tann 15 til tann 25, som pasienten godkjente. Det ble 3D-printet to mock-up modeller, en der annenhver tann i behandlingsplanen var bygget opp og en annen der de resterende tennene fra behandlingsplanen også var bygget opp.

Basert på de to mock-upene ble det laget to gjennomsiktige silikon-indekser med Exaclear (GC). Det er et veldig presist og gjennomsiktig silikonmateriale som muliggjør at alle detaljer og teksturen som lages i mock-upen blir gjengitt i sluttresultatet.

På den andre seansen ble Vivadent OptraGate (Ivoclar) brukt som leppe- og kinnretraktor. Tannoverflaten ble først pusset med pimpstein for å fjerne overflatebelegg og misfarging. Deretter isolering med teflonbånd for å beskytte nabotennene (figur 3). Selektiv emaljeetsing med 37 % fosforsyre (Ultradent), en tann om gangen, på tann 14, 12, 21, 23, og 25 (figur 4). G-Premio BOND (GC) ble påført den etsede overflaten, luftblåsing og deretter lysherding på annenhver tann.

Moulding teknikk med G-ænial Universal Injectable Figur 5 til venstre og figur 6 til høyre

Den gjennomsiktige silikonskinnen ble plassert og G-ænial Universal Injectable ble sprøytet inn gjennom ventilasjonshull og deretter lysherdet gjennom skinnen (figur 5 og 6). Det ble laget 2 ventilasjonshull incisalt i silikon-indeks-skinnen for å forhindre luftbobler og danne utgang for overskuddsmateriale.

Moulding teknikk med G-ænial Universal Injectable Figur 7 til venstre og figur 8 til høyre

Etter fjerning av den første silikonskinnen ble komposittoverskudd fjernet. Deretter byttet man til silikonskinne nummer 2 og gjentok prosessen, denne gangen på de resterende tennene i behandlingsplanen; 15, 13, 11, 22 og 24 (figur 7). Videre er det viktig med en grundig pussing og polering av alle involverte tenner. Pasienten kom tilbake etter en uke for finpolering (figur 8).

Endelig resultat Moulding teknikk med G-ænial Universal Injectable Figur 9

Sluttresultat

Den nye okklusjonen ble sjekket i både centric og eccentric posisjon ved hjelp av et artikulasjonspapir. Ved hjelp av behandlingen ble hjørnetannsføringen gjenopprettet ved laturosjon. En bittskinne anbefales å brukes på natten for å forhindre slitasje på oppbyggingen, spesielt på pasienter som gnisser tenner. Pasienten var veldig fornøyd med sluttresultatet og et godt funksjonelt og estetisk resultat ble oppnådd (figur 9).

Produkter til Moulding teknikk med G-ænial Universal Injectable
Injectable moulding teknikk er en enkel metode for å oppnå et forutsigbar estetisk resultat.

Referanser
1. Keene H. J. Distribution of diastemas in the dentition of man. American Journal of Physical Anthropology. 1963;21(4):437–441. doi: 10.1002/ajpa.1330210402.
2. Oquendo A, Brea L. David S. Diastema: correction of excessive spaces in the esthetic zone. Dent Clin North Am. 2011;55(2):265-81.

Se caset i video

stripegrey.jpg

Du kan også lese mer om

Den nye generasjon glassionomerteknologi

Glassionomerer er enkle å applisere (vanligvis i ett lag, «bulk»), herdes ganske raskt og er lette å polere etterpå. Påføring av en coating (f.eks. Equia Coat fra GC) forbedrer både glatthet og estetikk, men øker også slitasjemotstand og trykkfasthet. Se case.
Les mer

Få mer tid i tannklinikken med PlanOrders bestilling- og lagersystem.

PlanOrder er et smart lager- og bestillingssystem som rett og slett er utviklet for å forenkle bestillingsprosessen av forbruksvarer slik at man opplever en enklere klinikkhverdag.
Les mer

Odontologi i generasjoner på Lambertseter

Oppgradering gjør susen. I de nyoppussede lokalene til Tannlegene på Lambertseter viderefører tannlege Knut Ove Silseth interesse og lidenskap for dentalfaget til neste generasjon . Bli med inn til en spennende og moderne klinikk.
Les mer