Gå til hovedinnhold

LM med fullt fokus på ergonomi

Allerede fra etableringen i 1973 var ergonomi et satsningsområde for LM. Silikonskaftet ble utviklet på 80-tallet og ble raskt en suksess. Senere har skaftet blitt forbedret flere ganger, og den siste versjonen ErgoSense er et resultat av intensiv forskning i samarbeid med tannhelsepersonell.

Aina-med-LM-instrumenter-for dentalbransjen

Ergonomitestens vinner foretrekkes av klinikere

Produktutviklingen har foregått i tett samarbeid med en gruppe tannleger og tannpleiere. Sammen har de ved overvåking av pasientbehandling kommet frem til hvordan det ideelle instrumentgrepet skal være. Sensorer som ble plassert på instrumentet og behandlerens arm viste bevegelsesmønstre og arbeidsstillinger ved ulike typer behandlinger. Ett håndinstrument med større diameter og silikongrep viste seg å være bedre å jobbe med, gir en lavere opplevd spenning og høyere produktivitet hos brukeren, enn ved bruk av tynnere skaft.

På bakgrunn av dette har LM utviklet ErgoSense-skaftet - en litt ny fasong og en diameter på 13,7 mm på det tykkeste. For å bruke så lite kraft som mulig er opphøyde riller strategisk plassert for at instrumentet ikke skal rotere eller gli i lengderetningen.

ErgoSense ble bedømt som best i 10 av 14 spesifikke brukerkriterier sammenliknet med andre testede instrumenter i en depurasjonssimulering utført av Finnish Institute of Occupational Health. Det ble også ranket som det beste instrumentet. De fleste deltagerne i depurasjonsdelen av studien valgte LM-ErgoSense som sin favoritt på grunn av det forbedrede grepet, komforten og instrumentets funksjonelle design.

Å arbeide med håndinstrumenter opptil 2000 timer i året gir hender, armer, skuldre og nakke store påkjenninger. Fokus på ergonomi og valg av instrumenter minsker arbeidsrelaterte muskel-/skjelettplager betraktelig. Det er en investering i ansattes helse og klinikkens drift.

LMs satsing på ergonomi

  • Lette instrumenter med aluminiumskjerne
  • Optimalt grep med elastisk silikonmateriale
  • Balansert, ligger godt i hånden
  • Lite støy, silikoninstrumenter bråker ikke på brett og i steril
  • Lett identifisering, fargekodet
  • Skarpt, holdbart DuraGrade Max superstål eller Sharp Diamond slipefritt stål.

Skarpe instrumenter krever minimal kraft og unødig belastning ungås.

Slipefrie instrumenter - alltid klare til innsats!

Sharp Diamond - slipefrie instrumenter

I løpet av de siste årene kommer det stadig nye instrumenter i serien Sharp Diamond. Det er LMs slipefrie instrumenter der stålet er dekket av en micromembran (PVD). Det gjør overflaten ekstremt hard og instrumentene holder seg fullstendig slipefrie også over tid, viser undersøkelser. Optimal, effektiv depurasjon oppnås med instrumenter som beholder sin originaldesign. Ved håndsliping vil designet endres noe og instrumentene bli mindre effektive. Følg med, det kommer stadig nye varianter.

Ekstraksjonsinstrumenter godt for kroppen

LMs ekstrasjonsinstrumenter har i tillegg tilDuragradeMax superstål som gir skarpe, gode spisser også et skaft som sparer skuldre, armer og hender. Et ergonomisk silikonskaft med sklisikker overflate gir et godt og sikkert grep og man slipper å bruke unødige krefter. Instrumenter i rett og vinklet utgave i flere størrelsermed som gjør det enkelt å finne riktig instrument.

Serien består av:

  • SlimLift, grasilt instrument til luksering og kutting av rothinnefibre. Må ikke brukes som hebel.
  • LiftOut med tynn spiss for mest mulig atraumatisk ekstraksjon ved luksering og kutting av rothinnefibre. Må ikke brukes som hebel.
  • TwistOut til ekstraksjon der det kreves mer kraft eller vridning.
  • RootOut, rotspisshebel.

Servo E reduserer riksikoen for stikk- og kuttskader

Trygg instrumenthåndtering og optimalt arbeidsflyt

Servo-kassettene rasjonaliserer håndteringen av instrumenter og tilbehør under pasientbehandling, rengjøringsprosessen og lagring. Instrumentene låses fast under hele prosessen, risikoen for stikk og kuttskader reduseres kraftig, man bruker ikke tid på å rydde instrumenter inn og ut av desinfektor, autoklav, skap og skuffer, og det er mer skånsomt for instrumentene.

Servokassettene til 5 og 8 instrumenter leveres i en forbedret utgave – Servo E (Evolution). Et tettere lokk gir personalet enda bedre beskyttelse mot stikk- og kuttskader under håndteringen, men likevel god rengjørende effekt (studier viser dette). Ulike farger på lokket gjør det enkelt å identifisere kassettene til f.eks ulike behandlinger, kontorer ell. Velg mellom kassetter til 5 eller 8 instrumenter i blå, grønn, sort og gul.

ServoMax - sett sammen din egen kassett, akkurat som du ønsker den

ServoMax er en utvidelse – et modulsystem som man selv kan innrede og tilpasse helt etter eget ønske. Modulene selges tomme, og er designet med standardmål. Alle delene er fremstilt av en forsterket plast som tåler vanlige rengjørings- og autoklaveringsmetoder (max 134° C). Man sparer tid, og instrumentene beskyttes godt. Personalet kan arbeide raskt og effektivt uten fare for stikkskader.

Systemet består av en perforert kassettbunn i standard kassettstørrelse med universalfester og metallklips. I tillegg finnes det en rekke mindre moduler som enkelt låses fast i kassett-bunnen; standardboks for ulike småting, holder for bor/endofiler, holder for ultralydspisser, endo/restaureringsinnlegg for points, skumplastinnlegg og bomullspellets, holder for avfallskopp på kanten og Servo 5 og 8 for henholdsvis 5 og 8 instrumenter.

LM har laget forslag til innredning for periodonti, profylakse, konserverende tannbehandling, endodonti og ekstraksjon, men her finnes det utallige muligheter fordi men selv kan innrede kassetten helt etter eget ønske. Se også LMs hjemmeside: LM Servo Max for ideer, bilder av de ulike modulene og mere opplysninger om disse.

Artikkelen er skrevet av tannpleier Aina Eliassen i Plandent våren 2020, siste oppdatering juni 2021.