Gå til hovedinnhold

Stenge klinikken før ferien - hva bør du gjøre?

Skal du stenge klinikken for en periode er det greit å ha følge noen gode råd slik at alt utstyr fungerer som det skal ved åpning.

Dental-unit-Planmeca1600x800.jpg

Lurt å gjøre om du skal stenge klinikken

Mange klinikker stenger helt i ferien, andre reduserer behandlingstilbudet til kun å gjelde akutte tilfeller. Ved å følge noen gode råd går alt som smurt når klinikken kommer i full drift igjen.

Og det beste av alt er at det meste kan du gjøre selv...

Unit-compact-i5-1600x800.jpg

Lurt å gjøre ved en stillestående periode med uniten

 • Ukentlig: Ved lang stillstand bør man ukentlig skylle gjennom alle vannslanger/rør for å hindre algevekst. Skyll gjennom alle vannslanger med mye vann, spyl gjennom spyttfontenen og fyll vannglasset. Kjør gjennom alle instrumenter med vann, mange uniter har eget skylleprogram, da ordner uniten dette selv bare du trykker på knappen.
 • Desinfiser sugesystemet med Orbis Desinfeksjon for sug eller Dürr Orotol Plus. Stopp suget med en gang væskebeholderen er tom for å sikre at væsken blir liggende i slangene i virketiden. Bruk i tillegg MD555 for ekstra grundig rens, gjerne ukentlig for å holde slangen fri for algevekst.
 • Skift silen: Orbis grønn sil eller Dürr gul sil.
 • Prøv å holde temperaturen på klinikken nede, høy temperatur gir algevekst.
 • På amalgamseparator, sjekk skiftekopp og se etter om det finnes ekstra skiftekopp til riktig amalgamseparator på klinikken. CAS1 – Combisep – CA4 – AZ100.
 • Setetrekk vaskes med mildt såpevann og ved behov kan Ultra Relax trekk desinfiseres med sprit eller FD322.

filter-og-orotol-1600x800.jpg
Bilde: Husk å skift silen! Avbildet: Orbis grønn sil, Orocup fra Dürr Dental

Tips for stillestående periode - motorrom

 • Sjekk at kompressor og sugemotor er slått av, at ventilasjonen er god og at det ikke er lekkasjer.
 • Filter på kompressor kontrolleres, indikator på tørke skal være blå og ikke rød. Rød indikator er tegn på fuktig luft i kompressoren og må utbedres.
 • Skal kompressoren ikke brukes på noen dager anbefaler vi at den tømmes for luft. Har ikke kompressoren tørke må den tømmes for luft daglig. Blir kondensvann liggende over tid kan belegget ødelegges og tanken ruste.
  Vann og luft
 • Vannkraner og magnetventiler til behandlingsrom og steril må stenges. Kontroller at disse er stengt ved å forsøke å tappe vann i spyttebollen. Kommer det vann må årsaken lokaliseres og utbedres.

Tips for stillestående periode - Autoklav

 • Skru av autoklaven før rengjøring og dra støpselet ut av veggkontakten. Vær sikker på at kammeret ikke er varmt.
 • Bruk en myk, lofri klut som gjennombløtes med sprit eller mildt vaskemiddel, unngå skummende oppvaskmiddel (Zalo). Ikke bruk skarpe gjenstander som lager riper.

Se også: Med hygiene i fokus på sterilen

For roterende instrumenter

 • Vask/desinfiser, smør og steriliser alle brukte instrumenter. Gi chucken på de roterende instrumentene litt ekstra olje ved bruk av KaVo spray ell. (hindrer at bor sitter fast).
 • Ta mikromotoren av slangen, ta av hylsen, rengjør med en myk, lofri klut og smør O-ringene. Ta turbinkoblingen av slangen for å hindre algevekst, og smør O-ringene.

Airflow

AirFlow og lignende, tøm ut pulveret fra beholdere og oppbevar pulveret lufttett. Kjør apparatet og blås det tomt for pulver så det ikke tetter seg.

Har du roterende instrumenter som skal repareres kan du sende inn til verkstedet, vi reparerer mens du ferierer.

Artikkelen ble skrevet av Tommy Holter, teknisk direktør i Plandent i 2019. Siste gang revidert våren 2021.

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev. Få tilsendt siste nytt fra Plandent, gode tilbud, nyttige tips og andre dagsaktuelle tema innenfor dental helse.

Vårt verksted

Vi har et stort verksted i Oslo med godkjente serviceteknikere som reparerer roterende instrumenter og annet mindre utstyr.

Les mer..

Teknisk Service

Vi reparerer alt av dentalt utstyr som blant annet uniter, digitale skannere, røntgen, desinfektorer, autoklaver, kompressorer, ultralydscalere, airflow og sugemotorer for å nevne noe.

Les mer...